Tego nie powiedzą Ci w sklepie: Dzięki tej sztuczce ziemniaki zimą nie kiełkują, banany nie brązowieją, a marchewka przetrwa cały rok.

Czasami po prostu przeliczamy i kupujemy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie spożyć przed idealną datą przydatności do spożycia wskazaną na opakowaniu.

Abyś nie musiał zajmować się zepsutą żywnością i marnować pieniędzy, nauczymy Cię sprytnych rozwiązań bezpiecznego przechowywania żywności, aby była świeża i zawsze dostępna.

Z cebulką w pończosze

Świeża, twarda cebula przetrwa miesiące, jeśli wiesz, jak ją odpowiednio przechowywać. Świetną wskazówką jest po prostu wciągnięcie jej do starej pończochy i  oddzielenie miejsca między poszczególnymi cebulami za pomocą supełka. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.

Aby jagody nie zaczęły pleśnieć

Gdy przyniesiesz jagody ze sklepu, umyj je natychmiast w roztworze wody i octu (1 część octu na 10 części wody). Ta metoda pomoże zapobiec pleśni i dłużej utrzyma świeżość jagód.

Ziemniaki nie wykiełkują

Co zrobić, żeby nie zaczęły kiełkować?

Przechowuj ziemniaki w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej ciemnym, ponieważ światło słoneczne i wilgoć przyspieszają kiełkowanie. I jeszcze jedna specjalna sztuczka – włóż między nie jabłko! Wiele osób twierdzi, że właśnie to zapobiegnie ich kiełkowaniu.

Ziemniaki można przechowywać razem z burakami

Buraki, które położysz na wierzchu i będą służyć jako kolektor nadmiaru wilgoci. Wszelkie inne warzywa (w tym kapusta i marchew) pogorszą ogólny stan ziemniaków. Przed nadmiarem wilgoci połóż gałązkę z igłą na ziemniakach.

Miód starcza na lata

Miód jest drogim pokarmem, ale jeśli w niego zainwestujesz, może ci służyć latami w idealnym stanie. Jednak ważne jest, aby przechowywać go w zamykanym szklanym pojemniku w chłodnym miejscu. Nie musisz się martwić, jeśli miód z czasem zmieni kolor. Nie wpływa to na jego smak, jakość i świeżość.

Banany nie brązowieją

Banany wytrzymają tylko kilka dni, zanim staną się brązowe i zmiękną w papkę. Wynika to z faktu, że ich łodyga wytwarza gaz etylenowy, który przyspiesza dojrzewanie. Rozwiązanie: Zawiń końce bananów w plastikową torbę. Spowalnia to uwalnianie etylenu i spowalnia dojrzewanie. Pomoże to również innym owocom, które masz w pobliżu bananów.

Czy mleko naprawdę się psuje?

Świeże mleko może być przechowywane do 3 miesięcy, jeśli jest odpowiednio przechowywane, ale jego konsystencja może się zmienić, co nie musi oznaczać, że jest zepsute. Jeśli jednak martwisz się o okres przydatności do spożycia mleka, którego nie możesz teraz wykorzystać, możesz je bezpiecznie zamrozić i użyć ponownie później.

Za dużo jajek?

Próbowanie trwałości jaj może nie być tego warte. Jeśli jednak nie masz możliwości wykorzystania jajek, możesz podejmować mądre decyzje. Ubij jajka ze szczyptą soli i wlej mieszaninę do hermetycznej torby na lód. Następnie po prostu zamroź je, a gdy będziesz potrzebować jajek, możesz je łatwo mieć pod ręką miesiąc lub dwa później.

Nie musisz wyrzucać pozostałego sosu pomidorowego

Łatwo zapomnieć o resztkach sosu w lodówce i po krótkim czasie zamiast sosu znajdujemy spleśniałą niespodziankę. Oczywiście pleśń zagraża również innym produktom spożywczym w lodówce. Mądrą wskazówką jest przeniesienie sosu do zamykanej plastikowej torby i użycie małego garnka do przygotowania mniejszych porcji w środku. Zamroź, a później możesz użyć tyle sosu, ile potrzebujesz.

Jak przechowywać świeże zioła

Świeże zioła są nieocenione w kuchni. Jednak źle przechowywane szybko tracą swój aromat i świeżość. Zioła można wspaniale konserwować za pomocą oliwy z oliwek i kostek lodu. Drobno posiekaj zioła i ułóż je warstwami w foremkach. Polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do zamrażarki.

Olej zapobiegnie uszkodzeniu ziół przez mróz i będziesz mieć je gotowe z pełną mocą.

Comments

Loading...