Nie wiedziałam, że woda po ogórkach ma takie właściwości. Od dziś ją piję.

Kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, a więc i na układ odpornościowy i nastrój.

Ponadto są niskokaloryczne, więc stanowią doskonały element zdrowej diety odchudzającej. Ogórki kiszone możemy jeść solo w postaci przekąski, ale też dodawać je do surówek, sałatek, kanapek. Rewelacyjnie smakują też w zupie. Kto nie lubi ogórkowej?

Chociaż po ogórki kiszone sięgamy chętnie, tak już wodę, w której się znajdowały, wylewamy do zlewu. Traktujemy ją jak zbędny odpad. Podobnie jest z wodą po gotowaniu makaronu. Dla wielu osób może być zaskoczeniem, że woda po ogórkach kiszonych jest bardzo cenna – ma silne właściwości prozdrowotne.

Nietypowe zastosowania wody po kiszonych ogórkach

Najbardziej zaskakującym zastosowaniem wody po ogórkach kiszonych jest leczenie kaca. Jeśli dzień wcześniej przesadziliśmy z alkoholem, warto po nią sięgnąć następnego dnia. Zdecydowanie lepsze to niż tłuste potrawy, na które na ogół mamy chęć. Co ciekawe, na bazie wody po ogórkach można też przygotować orzeźwiającego drinka. Spróbuj dodać do niej wódkę i lód.

Mówi się, że woda po kiszonych ogórkach potrafi zniwelować skutki intensywnego treningu, tzw. zakwasy. Dzięki niej mięśnie szybciej się regenerują, dolegliwości mijają i można szybciej wrócić do ćwiczeń. Czy tak jest naprawdę? Warto spróbować. Takie porady można znaleźć na wielu forach i stronach, poświęconych aktywności fizycznej.

Regularne popijanie wody po ogórkach działa podobnie jak same ogórki. Pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, wzmacniając odporność organizmu. Może to być więc jeden z elementów wzmacniających budowanie odporności. Woda sprawdzi się także przy łagodzeniu kaszlu i chrypki.

Woda po ogórkach sprawdzi się jako nawóz dla roślin liliowatych – uwielbiają kwaśne podłoże. Picie wody po ogórkach przed posiłkiem zapobiega wystąpieniu dokuczliwej zgagi. Woda po ogórkach pozwala też… pozbyć się męczącej czkawki.

Comments

Loading...