Tak przyrządza się ją w domu. Herbata z liści mniszka lekarskiego oczyszcza wątrobę, redukuje kilogramy i działa lepiej na skórę niż kosmetyki.
Mniszek lekarski to symbol wiosny, a skoro jego czas nadchodzi w dzisiejszych czasach, warto wiedzieć, że ta żółta roślina oprócz zaangażowania w wianki i produkcji miodu pomoże Wam w zupełnie innym obszarze.
Mniszek lekarski jest idealny do odchudzania, startu metabolizmu, problemów skórnych, a także rozwiąże problemy trawienne. Wystarczy, że zrobisz z niego pyszną herbatę.
Co może zrobić herbata z mniszka lekarskiego?
Do użytku wewnętrznego:
- rozpoczyna przemianę materii i wspomaga przemianę materii
- doskonały pomocnik w odchudzaniu i detoksykacji organizmu
- pomoc na zgagę, problemy żołądkowo-jelitowe i nerkowe
- służy zdrowiu wątroby
Do użytku na zewnątrz herbata pomaga w:
- trądzik
- łagodzi plamy pigmentacyjne
- łagodzi podrażnienia skóry, egzemy, wysypki
- żylaki
Liście mniszka lekarskiego
Liście mniszka zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz prowitaminę A. Zawiera również minerały: potas, sód, glin, miedź, żelazo, wapń, krzem, siarkę i fosfor. Jest również bogaty w saponiny, gorczycę, chlorofil i inulinę (jesienią jej zawartość sięga 40%, ale wiosną tylko ok. 2%).
Herbata liściasta dla zdrowia i pięknej skóry
Do przygotowania herbaty użyj 4 – 10 g suszonych liści mniszka lekarskiego i 150 ml wody. Gotuj przez 10 minut, a następnie ostudź. Pij 1 szklankę 3 razy dziennie. Możesz również użyć herbaty jako balsamu na dotkniętą część skóry. W celu pogrubienia, mocniejsza herbata jest świetna do zwalczania egzemy, trądziku lub leczenia żylaków.
Mniszek lekarski na odchudzanie
Zawiera substancje, które szybko pobudzają metabolizm i są szczególnie skuteczne w walce z tłuszczem. Pomaga organizmowi szybciej je przetwarzać i rozkłada tłuszcze już osadzone w tkance. Dlatego dietetycy chwalą ją jako królową wiosny linii smukłej.
Herbata na odchudzanie i oczyszczanie całego organizmu!
1 łyżeczkę korzenia (możemy użyć świeżego, ale również suszonego) zalać 300 ml wody. Odstawić na noc (co najmniej 8 godzin w temperaturze pokojowej).
Rano przenosimy do płomienia i po prostu gotujemy. Odcedzić, ostudzić, a gdy herbata będzie przyjemna, możemy pić. Nie należy jednak pić herbaty jednocześnie – kilka łyków przed śniadaniem (zalecane 3) i 3 łyki 20 minut po posiłku. Znakomita jest również herbata z suszonych liści mniszka lekarskiego.
Comments