Aż ślinka leci na sam widok: Jak smażyć pieczarki, aby wyszły najpyszniej. Tak przygotowanych jeszcze pewnie nie próbowałas.

Dzisiaj chcę zaprezentować Ci sposób smażenia pieczarek, o którym z pewnością jeszcze nie słyszałaś!

Od momentu, gdy zobaczyłam ten przepis, grzyby smażę tylko w ten sposób, ponieważ są bardzo pyszne. Jak powszechnie wiadomo, grzyby są doskonałym źródłem białka, mają wyrazisty smak i piękny aromat. Mają wiele zastosowań i można odmienić nimi praktycznie każdą potrawę.

Dania z grzybów wykorzystywane są najczęściej podczas postu, ponieważ łatwo można zastąpić nimi pokarmy typowo mięsne. Aby wzbogacić ich smak i nadać szczególny charakter gotuj je z dodatkiem białego wina i czosnku – to tzw. grzyby po hiszpańsku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NAJSMACZNIEJSZYCH PIECZAREK

Sposób na pieczarki w białym winie pochodzi z Hiszpanii i jest tam niezwykle popularny. Od dziś może także zagościć na stałe w Twoim domu. Przygotowanie pieczarek po hiszpańsku nie wymaga wiele trudu, a danie jest pyszne.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 główki czosnku
  • 0,5 suszonej papryki chili
  • 400 gram pieczarek
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek od smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, obierz czosnek i pól papryki chili i również pokrój. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, wrzuć paprykę i czosnek i smaż przez około minutę.

Następnie dodaj pieczarki, wymieszaj i dopraw solą do smaku. Kiedy grzyby zmiękną podlej je białym winem i gotuj całość przez 5 minut, po to, aby alkohol odparował.

Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i duś całość przez następne 5 minut. Twoje pieczarki są już gotowe.

SMACZNEGO 🙂

Comments

Loading...