Fantastyczny domowy ser: Sprawdzony przepis, który zdecydowanie warto wypróbować.

Możesz mieć świeży ser w domu, kiedy tylko masz na to ochotę. I nieważne, że nie masz w zasięgu ręki żadnej górskiej chaty. Tylko 3 składniki i ser na stole. Najprostszy domowy ser. Coraz więcej osób stawia na świeże, domowe jedzenie.

Ugotować dowolne jedzenie, upiec domowy chleb to nie problem, a teraz możesz mieć swój własny domowy ser dość łatwo. Po prostu postępuj zgodnie ze sprawdzonym przepisem.

Składniki:

  • 1,5 l świeżego pasteryzowanego mleka (krowiego)
  • 45 ml soku z cytryny (około 1 duża cytryna)
  • termometr

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na kuchence. Zanurzamy w nim termometr. Podgrzewamy, aż osiągnie temperaturę 90°C.

Gdy mleko osiągnie tę temperaturę, natychmiast wyłącz kuchenkę. Teraz dodaj sok z cytryny. Dobrze wymieszaj.

I odstaw na pół godziny pod pokrywką. W międzyczasie przygotujemy sitko, które przykryjemy gazą lub bawełnianym ręcznikiem. Zawartość garnka przelać na sito i przecedzić.

Możemy dodać ulubione zioła, sól itp. Odlej wodę i pozostaw ser w sitku nad miską na 6 godzin w lodówce. Następnie bierzemy małą plastikową miskę.

Umieść 2 paski papieru do pieczenia na krzyżu, aby łatwiej było usunąć ser. Wciśnij do miski. Następnie odwracamy go za pomocą talerza i paska papieru.

Dzięki misce ser nabierze ładnego kształtu. Ser zachowuje świeżość w lodówce do 3 dni.

Comments

Loading...