Naucz się prawidłowo spożywać buraki, aby długofalowo korzystać z ich efektów: Kilka wskazówek i porad.

Tarte surowe buraki z kwaśnym jabłkiem i garścią rukoli, doprawione cytryną , oliwą i czosnkiem.

Jak zachować najwięcej witamin podczas obróbki cieplnej

Nic dziwnego, że buraki mają więcej substancji leczniczych jesienią, czyli wkrótce po usunięciu ich z gleby. Nawet wtedy jednak jest to bardzo korzystne dla naszego zdrowia, zwłaszcza w miesiącach zimowych. Nadal prawdą jest, że surowe buraki są najzdrowsze – dlatego soki z buraków i sałatki uważane są za najzdrowsze.

Jednak zdaniem dietetyków i lekarzy burak jest bardzo leczniczy nawet po obróbce cieplnej – to nieprawda, że ​​ciepło zabija w nim wszystko, co dobre, ale trzeba wiedzieć, jak go leczyć. Jednak składniki odżywcze muszą być zachowane poprzez odpowiednie przygotowanie.

Prawdą jest, że najwięcej z buraków uzyskuje się gotując w szybkowarze w całości w skórce lub zapiekając w folii.

Jeśli obierzemy go przed obróbką cieplną lub wypiekamy bez ochronnej warstwy folii aluminiowej, tracimy wiele cennych składników odżywczych. Nie jest jednak prawdą, że burak w barszczu, konserwowany, obierany i gotowany jak ziemniaki, czy pieczony bez folii nie ma składników odżywczych.

Jest również zdrowy i korzystny dla organizmu, ale zmienia się w nim proporcja zawartych w nim składników odżywczych. Dużo zdrowia!

Czytaj dalej

Comments

Loading...