Jeśli nie lubisz klasycznego syropu cebulowego, mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Dzięki cytrynie i imbirowi smak cebuli nie jest tak intensywny, a nawet mam doświadczenie, że nawet dzieci dobrze ją tolerują. Jeśli chcesz wspomóc lecznicze działanie syropu, dodaj do niego miód i szczyptę kurkumy. Powinieneś znać tę poprawę już teraz.
Uwagi: Jeśli syrop mają pić dzieci, proponuję dodać 2 cm plasterków imbiru. Jeśli syrop mają pić dorośli, dodaj 3 cm imbiru.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Umyj cytrynę i pokrój na pół plasterki bez obierania. Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Umieść w pojemniku w kilku warstwach: Cebula, cytryna, imbir – i zawsze posypać łyżką cukru. Nakładać warstwami, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.
Przykryj pojemnik folią spożywczą i umieść go w pobliżu grzejnika. Po 3 dniach odcedź powstały syrop i wyrzuć zawartość pojemnika. Te 3 dni to okres, w którym substancje lecznicze uwalniają się ze składników i są gotowe do użycia.
Comments