Włóż cebulę, cytrynę, imbir do szklanki i zapomnij, czym jest kaszel i zapalenie płuc: Przepis, którego boi się każda choroba.

Syrop ten pamiętam dobrze z dzieciństwa, kiedy to robiła nam go mama, szczególnie w okresie zimowym, kiedy na dworze szalały różne choroby. Syrop jest najskuteczniejszy na kaszel, stany zapalne dróg oddechowych i wirusy. Profilaktycznie zaleca się przyjmowanie 1 łyżeczki dziennie w celu wzmocnienia odporności.

Jeśli nie lubisz klasycznego syropu cebulowego, mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Dzięki cytrynie i imbirowi smak cebuli nie jest tak intensywny, a nawet mam doświadczenie, że nawet dzieci dobrze ją tolerują. Jeśli chcesz wspomóc lecznicze działanie syropu, dodaj do niego miód i szczyptę kurkumy. Powinieneś znać tę poprawę już teraz.

Kiedy syrop pomaga?

  • na grypę
  • kaszel i przeziębienie
  • działa również przeciw duszącemu i napadowemu kaszlowi
  • leczy stany zapalne jamy ustnej
  • pomaga w stanach zapalnych oskrzeli i płuc
  • zwiększa ogólną odporność organizmu

Uwagi: Jeśli syrop mają pić dzieci, proponuję dodać 2 cm plasterków imbiru. Jeśli syrop mają pić dorośli, dodaj 3 cm imbiru.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • 2-3 cm imbiru
  • cukier

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Umyj cytrynę i pokrój na pół plasterki bez obierania. Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Umieść w pojemniku w kilku warstwach: Cebula, cytryna, imbir – i zawsze posypać łyżką cukru. Nakładać warstwami, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.

Przykryj pojemnik folią spożywczą i umieść go w pobliżu grzejnika. Po 3 dniach odcedź powstały syrop i wyrzuć zawartość pojemnika. Te 3 dni to okres, w którym substancje lecznicze uwalniają się ze składników i są gotowe do użycia.

Przechowuj zawartość syropu w lodówce. Życzymy dużo zdrowia! 🙂

Comments

Loading...