Lekarze w szoku – Zwykłe ziarno uratowało ponad 10 000 pacjentów z chorobami jelit…

Nasiona pospolite chronią żołądek i jelita… Ponadto są łatwo dostępne i tanie!

Siemię lniane jest niezwykle korzystne dla zdrowia jelit. Zmielone lub zmiażdżone działają jako naturalny lek na zaparcia. Nasiona lnu należą do najzdrowszych nasion na świecie. Są bogate w błonnik, magnez i kwasy tłuszczowe omega 3.

Len ma niską zawartość węglowodanów, ale jest niezwykle bogaty w rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, co oznacza, że ​​wspomaga również detoksykację jelita grubego, może pomóc w utracie tłuszczu i może zmniejszyć apetyt na słodycze.

Nasiona lnu mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Wysoka zawartość witaminy B1-tiaminy w nasionach lnu poprawia pamięć i koncentrację.

Nasiona lnu są bezglutenowe.

Nasiona lnu są również bardzo przydatne przy odchudzaniu. Wraz z nimi ważne jest, aby przyjmować odpowiednią ilość płynów, ponieważ aby zadziałały, muszą puchnąć w jelitach.

Chroni żołądek i jelita

Siemię lniane zawiera bardzo korzystny śluz, który pokrywa żołądek i jelita ochronnym filmem. Dlatego szczególnie nadaje się na problemy trawienne.

Nasiona lnu od dawna stosowane są jako delikatny, naturalny środek przeczyszczający. Znany od wieków pozytywny wpływ na żołądek i jelita został również potwierdzony naukowo. W ziarnach znajduje się dużo błonnika i substancji śluzowych, które potrafią wiązać duże ilości wody. Nasiona pęcznieją, znacznie zwiększają objętość stolca i wraz z błonnikiem wspomagają ruch jelit. Jednocześnie śluz tworzy ochronny film na błonie śluzowej żołądka i jelit , co jest niezwykle przydatne w przypadku przewlekłych stanów zapalnych żołądka i jelit.

Dla zdrowych naczyń krwionośnych, serca i mózgu

Olej lniany jest również doskonałym środkiem zapobiegawczym w leczeniu porażenia mózgowego. Według badań kwas linolowy zawarty w oleju lnianym zapobiega krzepnięciu krwi w tętnicach i żyłach.

Zrównoważony stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest bardzo ważny dla zdrowego serca i mózgu. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i chroni przed cukrzycą. Kwasy Omega-3 działają przeciwzapalnie, wspomagają regenerację tkanek i wzmacniają układ odpornościowy.

3 ciekawe sposoby wykorzystania nasion lnu:

1) Nasiona lnu i jogurt.

Potrzebujemy:

  • 1 łyżka nasion lnu
  • 1 szklanka jogurtu.

Zmiel lub grubo zmiażdż nasiona lnu. Wymieszaj je z jogurtem i odstaw na 5 minut. Następnie ponownie wymieszaj i gotowe. Stosować rano i wieczorem przez 2 tygodnie. Jeśli lubisz, możesz zastąpić jogurt mlekiem.

2) Nasiona lnu i marmolada.

Potrzebujemy:

  • 1 łyżka nasion lnu
  • 1 łyżka marmolady.

Zmiel lub grubo zmiażdż nasiona lnu. Wymieszaj je z marmoladą i gotowe. Rozsmaruj na kawałku chleba i zjedz. Spożywaj codziennie. Marmoladę można zastąpić miodem do smaku.

3) Napój z nasion lnu na zaparcia i odchudzanie.

Potrzebujemy:

  • 3 łyżki nasion lnu
  • 1 litr wrzącej wody.

Wieczorem wsyp nasiona lnu do miski z wrzącą wodą. Pozostaw pod przykryciem na noc. Rano odcedź napój i jest gotowy do użycia. Weź 3-4 razy dziennie, 1,5 decylitra, pół godziny przed posiłkiem. Codziennie przygotowywany jest nowy napój, bo musi być świeży. Stosować przez 10 dni. Następnie zrób sobie przerwę na 10 dni i powtórz w razie potrzeby.

Zawsze zmiel nasiona lnu przed spożyciem, gdyż w ten sposób dostarczą Ci one wszystkich dobroczynnych substancji. Niemielone nasiona nie zaszkodzą ci, ale też nie dadzą tego, czego potrzebujesz.

Codziennie spożywaj 20 g, czyli w przybliżeniu jedną łyżkę stołową, zmielonych nasion lnu lub jedną do dwóch łyżeczek oleju lnianego. Obydwa najlepiej spożywać z produktami mlecznymi, aby dostarczyć Ci jak najwięcej składników odżywczych.

Czy te informacje były dla Ciebie przydatne? Udostępnij ten post swoim znajomym!

Comments

Loading...