Ekspresowy przepis na mięsne kotlety waflowe. Nie robię już mielonych. Wszyscy zachwyceni smakiem.

Masz już dość tradycyjnych kotletów? Brakuje Ci czasu i motywacji, żeby zwalczyć nudę w kuchni?

Wypróbuj ten banalnie prosty przepis, który z pewnością odmieni Twoje dotychczasowe wyobrażenie na temat kotletów. Wystarczy, że poświęcisz tylko 15 minut a będziesz mógł rozsmakować się w ich wyrafinowanym smaku. Prostota wykonania to zdecydowany atut tego przepisu.

Jeśli preferujesz nadziewane kotlety, ten przepis pozostawia Ci szerokie pole do eksperymentowania. Dodaj swoje ulubione warzywa, ziemniaczane puree czy aromatyczne grzybki a uzyskasz niezwykle wykwintny smak.

Do wykonania naszej potrawy będziemy potrzebować:

  • 6 ciastek waflowych
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 sztuk jajek
  • 1 sztuka cebuli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta pieprzu czarnego najlepiej świeżo mielonego
  • sól
  • 50 ml mleka

Przygotowanie:

Krok 1

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Następnie dokładnie wymieszaj mięso z przygotowaną w ten sposób cebulą, jajkiem, szczyptą pieprzu oraz soli.

Krok 2

Tak przygotowany mięsny farsz staraj się rozłożyć równomiernie na waflu. Przykryj go drugim waflem i lekko dociśnij.

Pokrój powstałą w ten sposób „mięsną kanapkę” na 6 kawałków. Następnie kontynuuj pracę w ten sam sposób aż do zużycia wszystkich składników.

Krok 3

W małej misce roztrzep pozostałe jajka oraz wlej mleko. Zawartość wymieszaj dokładnie trzepaczką.

Przygotowane waflowe kawałki zanurzaj w masie jajecznej i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Długość smażenia powinna być dostosowana do grubości mięsnej warstwy znajdującej się między waflami.

Gotowe. Smacznego!

Comments

Loading...