Najbardziej zagrożone są osoby, które prowadzą niezdrowy tryb życia, mało się ruszają, spędzają długie godziny przy komputerze, opierają swoją dietę o niezdrowe półprodukty lub tłuste potrawy, piją mało płynów i nie rozwijają aktywności fizycznej.
Taki styl życia prędzej czy później doprowadzi do problemów ze zdrowiem naczyń. Jeśli doda się predyspozycje genetyczne, cukrzycę, otyłość, nadciśnienie, choroby autoimmunologiczne, a także brak kwasu foliowego i niektórych naturalnych antykoagulantów, zwiększa się ryzyko powstawania zakrzepów.
Najlepszą profilaktyką jest zatem zdrowa zbilansowana dieta, regularna aktywność fizyczna, dobre nawodnienie i utrzymanie prawidłowej wagi. To w zasadzie połowa sukcesu. Kolejnym środkiem zapobiegawczym jest regularne badanie lekarskie.
Jeśli zastosujesz się do powyższych rad i dodasz ten przepis, znacznie zmniejszysz ryzyko powstawania zakrzepów krwi.
Jeśli nie masz możliwości zakupu cytryn ekologicznych, to cytryny należy wcześniej dokładnie wyczyścić. Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszaj i namocz cytryny w tym roztworze. Po 15 minutach wyjmij cytryny z miski i umyj je pod bieżącą wodą.
Wytrzyj do sucha ściereczką, odetnij końcówki, a następnie pokrój cytryny na mniejsze kawałki. Usuń pestki. Oczyść czosnek i połam go nożem. Następnie dodaj do blendera razem z plasterkami cytryny i wymieszaj. Powinieneś mieć grubą owsiankę, którą wystarczy włożyć do szklanki z pokrywką i włożyć do lodówki.
Comments