Cukinia zapiekana z serem i cebulą. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil.

Cukinia zapiekana z serem i cebulą – sposób przygotowania

Cukinię można przygotować w piekarniku razem z serem i smażoną cebulą w bardzo smaczny sposób. Karma jest całkowicie bezmięsna i nie zawiera zbyt wielu zbędnych kalorii.

 Składniki

  • cukinia – 2 szt
  • cebula – 2 szt
  • oliwa z oliwek – w razie potrzeby
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • mielona słodka papryka – do smaku
  • bulion warzywny – 1 kostka lub według gustu
  • jajka – 2 szt
  • niskotłuszczowy biały jogurt – 130 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • żółty ser – 150 gr

Przygotowanie

Cukinie obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną drobno rozgniecionego bulionu warzywnego lub ziół.

Pokrój cebulę i podsmaż na patelni na odrobinie oliwy z oliwek, aż będzie przezroczysta. Ubij jajka w misce, dodaj niskotłuszczowy jogurt, sól, rozgnieć czosnek i wymieszaj.

Ułożyć plastry cukinii w naczyniu do zapiekania, posmarować zeszkloną cebulą i polać jajkami i jogurtem. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec wszystko przez około 30 minut. Następnie cukinię posyp startym twardym serem o niskiej zawartości tłuszczu i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

Jeśli masz swój ulubiony przepis lub wskazówkę, co ugotować na obiad, podziel się nim z nami w komentarzach! Smacznego!

Comments

Loading...