Posiekaj marchewkę i dodaj sok z 2 cytryn – zapomnij o drogich suplementach diety, to najlepsza rzecz dla Twojego zdrowia
Sok z marchwi z cytryną ma orzeźwiający smak, dodaje energii, ale jest to też prawdziwa bombą witaminową, która ma wiele zalet.
W tym artykule dowiesz się, dlaczego sok marchwiowy z cytryną jest tak wyjątkowy i jak najlepiej go przygotować.
Korzyści zdrowotne
1. Chroni serce
Musimy dbać o nasze serca, wiedzą to nawet dzieci. To połączenie jest bogate w potas i składniki odżywcze odpowiedzialne za kontrolowanie ciśnienia krwi. Ponadto jest bogaty w witaminę C, która przyczynia się do zdrowia serca, pomagając utrzymać zdrowie komórek i działając jako naturalny środek zwalczający wolne rodniki.
2. Ratunek dla oczu
Marchew jest bogata w witaminę A i beta-karoten, dlatego jest bardzo ważna dla utrzymania zdrowia oczu. Dzieje się tak, ponieważ te składniki odżywcze chronią komórki, zwłaszcza rogówki.
Pozytywny wpływ na wzrok dodatkowo potęguje połączenie marchwi i cytryny.
3. Reguluje pH organizmu
Posiada zdolność regulowania wewnętrznego pH organizmu. Cytryny zawierają również kwas cytrynowy i kwas askorbinowy, które są łatwo metabolizowane.
Regularne spożywanie pomaga wyeliminować nadmiar kwasu z organizmu, w tym kwasu moczowego w stawach, który jest jedną z głównych przyczyn bólu i stanów zapalnych.
4. Pomaga schudnąć
Ma właściwości moczopędne, pomaga zlikwidować wzdęcia i pomaga pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu. Pełni funkcję termogeniczną, która odpowiada za spalanie tłuszczu poprzez przyspieszenie metabolizmu organizmu.
Dodatkową zaletą jest to, że ta kombinacja zwalcza ogólne zmęczenie i działa jako środek pobudzający. Dlatego świetnie się sprawdzi zamiast porannej kawy.
5. Pomaga przy grypie i kaszlu
Marchewka z cytryną to doskonały środek na kaszel, ból gardła i śluz w oskrzelach oraz płucach. Spożywaj ją wspomagająco w leczeniu choroby, efekty przyjdą naprawdę szybko!
Przepis na napój leczniczy z marchwi i cytryny
Potrzebujesz:
- 2 szklanki posiekanej marchewki
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Do blendera włóż pokrojone marchewki, zalej wodą i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny. Na zdrowie!
Comments