Posiekaj marchewkę i dodaj sok z 2 cytryn – zapomnij o drogich suplementach diety, to najlepsza rzecz dla Twojego zdrowia

Sok z marchwi z cytryną ma orzeźwiający smak, dodaje energii, ale jest to też prawdziwa bombą witaminową, która ma wiele zalet.

W tym artykule dowiesz się, dlaczego sok marchwiowy z cytryną jest tak wyjątkowy i jak najlepiej go przygotować.

Korzyści zdrowotne

1. Chroni serce

Musimy dbać o nasze serca, wiedzą to nawet dzieci. To połączenie jest bogate w potas i składniki odżywcze odpowiedzialne za kontrolowanie ciśnienia krwi. Ponadto jest bogaty w witaminę C, która przyczynia się do zdrowia serca, pomagając utrzymać zdrowie komórek i działając jako naturalny środek zwalczający wolne rodniki.

2. Ratunek dla oczu

Marchew jest bogata w witaminę A i beta-karoten, dlatego jest bardzo ważna dla utrzymania zdrowia oczu. Dzieje się tak, ponieważ te składniki odżywcze chronią komórki, zwłaszcza rogówki.

Pozytywny wpływ na wzrok dodatkowo potęguje połączenie marchwi i cytryny.

3. Reguluje pH organizmu

Posiada zdolność regulowania wewnętrznego pH organizmu. Cytryny zawierają również kwas cytrynowy i kwas askorbinowy, które są łatwo metabolizowane.

Regularne spożywanie pomaga wyeliminować nadmiar kwasu z organizmu, w tym kwasu moczowego w stawach, który jest jedną z głównych przyczyn bólu i stanów zapalnych.

4. Pomaga schudnąć

Ma właściwości moczopędne, pomaga zlikwidować wzdęcia i pomaga pozbyć się nadmiaru płynów z organizmu. Pełni funkcję termogeniczną, która odpowiada za spalanie tłuszczu poprzez przyspieszenie metabolizmu organizmu.

Dodatkową zaletą jest to, że ta kombinacja zwalcza ogólne zmęczenie i działa jako środek pobudzający. Dlatego świetnie się sprawdzi zamiast porannej kawy.

5. Pomaga przy grypie i kaszlu

Marchewka z cytryną to doskonały środek na kaszel, ból gardła i śluz w oskrzelach oraz płucach. Spożywaj ją wspomagająco w leczeniu choroby, efekty przyjdą naprawdę szybko!

Przepis na napój leczniczy z marchwi i cytryny

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki posiekanej marchewki
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Do blendera włóż pokrojone marchewki, zalej wodą i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny. Na zdrowie!

Comments

Loading...