Dieta bez cukru – stosuj ją i patrz jak twoja tkanka tłuszczowa znika. Jedz mięso i ryby, ale nie banany i jabłka

Zrzucanie zbędnych kilogramów dla niejednej z nas bywa naprawdę trudne. To proces złożony, czasem frustrujący, a nawet nieprzewidywalny.

Niektórzy mówią, że wystarczy po prostu jeść mniej, by mniej ważyć. Głodzenie się nigdy nie jest jednak dobrym pomysłem Istnieją lepsze sposoby na to, aby schudnąć i pozostać przy tym zdrowym.

Czy mówi Ci coś nazwisko Jorge Cruz? To dietetyk i trener fitness, który opracował dietę pod intrygującą nazwą „100”. Opiera się ona nieco na klasycznej diecie bez węglowodanów.

Wielu trenerów, dietetyków i lekarzy uważa, że to spożywany przez nas cukier odpowiedzialny jest za wzrost tkanki tłuszczowej w naszych organizmach, głównie w okolicach brzucha. Na otyłość brzuszną w mniejszym stopniu wpływają same spożywane tłuszcze i białka.

Dlatego też opracowano formułę, która pozwala stwierdzić, ile „kalorii cukrowych” znajduje się w produktach spożywczych. Żeby się tego dowiedzieć, należy pomnożyć ilość węglowodanów cztery razy.

Przyjmijmy, ze średniej wielkości banan zawiera w sobie 25 gramów węglowodanów. Po przemnożeniu okazuje się, że ma on 100 g kalorii cukrowych.

Dla porównania 100 g kaszy jęczmiennej perłowej zawiera 10 g węglowodanów, czyli 40 g cukrowych kalorii. Tym samym możemy stwierdzić, że jeden banan dziennie to 300 g owsianki jęczmiennej lub kaszy.

Produkty pozbawione węglowodanów?

Comments

Loading...