Ożyw trzustkę w kilka tygodni, mamy przepis na napar, polecany przez lekarzy

Bóle trzustki najczęściej spowodowane są licznymi błędami żywieniowymi oraz spożywaniem zbyt dużej ilości produktów przetworzonych.

Potrafią mocno dać się we znaki, powodując nieprzyjemny dyskomfort, kłucie nadbrzusza i złe samopoczucie. W przypadku, gdy bóle stają się bardzo silne najlepiej udać się na kontrolę lekarską.

Jeżeli jednak, chcemy wspomóc działanie trzustki i załagodzić dolegliwości jakie nam dokuczają, warto wykorzystać kilka zupełnie naturalnych sposobów, które świetnie sprawdzą się jako pomocniczy środek łagodzący ból trzustki.

Jakimi naturalnymi sposobami można leczyć bóle trzustki?

Pietruszka na mleku.

Przygotowując mieszankę należy posiekać drobno pietruszkę ( ok. 800 g ), a następnie zalać ją gorącym, przegotowanym mlekiem w taki sposób, aby mleko przykryło całą pietruszkę.

Następnie podgrzać całość, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Pić przez cały dzień po 2 łyżki napoju co godzinę.

Mieszanka ziół

Do jej przygotowania potrzeba 1 łyżki rumianku i 1 łyżki nieśmiertelnika. To zioła, które wykazują działanie wspomagające pracę układu trawiennego.

Aby zrobić napar należy zalać podaną ilość ziół 200 ml gorącej wody, a następnie zostawić mieszankę na 30 minut. Chcą osiągnąć jak najlepsze efekty zaleca się picie napoju regularnie przez okres dwóch tygodni, 1/2 szklanki, pół godziny przed zjedzeniem posiłku.

Liście laurowe

Liście laurowe to zioła, które charakteryzują się silnymi właściwościami oczyszczającymi, i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.

Jeśli chcemy przeprowadzić naturalną kurację leczniczą trzustki z wykorzystaniem tych roślin, należy zalać 10 liści laurowych 300 ml wrzącej wody. Napar należy wypijać 30 minut przed posiłkiem po kilka łyżek mieszanki – ok 50 g.

Gryka z kefirem

Do przygotowania należy zmielić grykę, najlepiej w młynku do kawy, i zalać ją szklanką kefiru – ok 200 ml. Następnie wszystko podgrzać na małym ogniu i pozostawić na całą noc. Rano spożyć jako śniadanie.

Płatki owsiane

Aby odpowiednio przyrządzić owsiankę należy przygotować:

  • 2 l wody
  • 200 g prosa
  • 300 g dyni 
  • 1 łyża masła

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować i wrzucić umyte proso do wrzątku. Gotować aż płatki staną się miękkie. Przygotowaną dynię zetrzeć na tarce i wsypać do mieszanki wody z prosem. Całość gotować do uzyskania dość gęstej konsystencji.

Na samym końcu należy dodać 1 łyżkę masła i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowana mieszanka jest gotowa do spożycia, najlepiej w formie kolacji.

W przypadku gdy bóle trzustki utrzymują się długo lub nasilają się, niezbędna jest konsultacja z lekarzem specjalistą. Żadnych dolegliwości nie należy lekceważyć, ponieważ mogą one być spowodowane poważnymi chorobami i schorzeniami.

Leczenie trzustki naturalnymi metodami jest pomocne w przypadku kiedy bóle są wynikiem nieprawidłowej diety i błędów żywieniowych.

629 total views, 1 views today

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!