aromatyczne i smaczne dania, które możesz przyrządzić z duszonej kapusty. Babcine przepisy zawsze najlepsze

Kolejna propozycja wymaga skompletowania następujących składników:

  • kilogram czerwonej kapusty,
  • 50 ml soku z czarnej porzeczki oraz tyle samo jabłkowego,
  • po dwie łyżki masła i miodu,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • pięć – siedem sztuk goździków,
  • dwie łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Tak jak poprzednio zajmij się najpierw kapustą – przetnij ją na połowę, oczyść z zewnętrznych liści, wytnij łodygę, a następnie poszatkuj główny element przygotowywanego dania.

Rozpuścić masło w garnku o grubym dnie, umieść w nim kapustę, następnie wymieszaj i dodaj wymienione wyżej składniki. Zagotuj całość pod przykryciem. Ustaw mały ogień i duś dalej przez około dwie/ dwie i pół godziny, co jakiś czas mieszając.

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Potem ściągnij z garnka pokrywkę, zwiększ płomień i poczekaj, aż zawartość zacznie intensywnie wrzeć – gotuj ją tak przez chwilę – około dwie/ trzy minuty celem odparowania większości cieczy. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.

Pikantna kapusta duszona w piwie

Potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • 230 g mostku wołowego,
  • pół główki białej kapusty,
  • łyżka miękkiego masła,
  • cebula, jabłko,
  • 250 ml piwa,
  • dwie łyżki octu jabłkowego,
  • dwie łyżeczki soli
  • po łyżeczce: kminku, cukru oraz mielonego czarnego pieprzu

Tym razem zacznij od mostku – pokrój go na plastry i usmaż na patelni na średnim ogniu, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Tak przygotowane mięso odłóż na talerz. Umieść w rondlu posiekaną wcześniej kapustę, plasterki jabłka, cebulę oraz masło i podsmaż przez około dwie/ trzy minuty.

Następnie dolej piwo i ocet oraz dodaj czarny pieprz, kminek, sól i cukier. Przykryj tę zawartość pokrywką i gotuj całość na średnim ogniu przez około godzinę (kapusta powinna być miękka), mieszając co jakiś czas.

Usmażony wcześniej mostek wołowy dodaj dziesięć minut przed końcem i wymieszaj. Gotowe – smacznego!

Wszystkie powyższe przepisy nie są trudne, a wyczarowane dzięki nim dania smakują wyśmienicie. Zatem… na który z nich skusisz się najpierw?
Czytaj dalej

Comments

Loading...