Kasza gryczana i kefir: dwa produkty, które pomogą Ci widocznie schudnąć.

Dieta gryczano-kefirowa to dobry sposób na szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów.

Te dwa produkty same w sobie są przydatne, ale gdy je połączysz, efekt jest fantastyczny. Oczyszczają organizm z zanieczyszczeń i toksyn, poprawiają pracę przewodu pokarmowego, trzustki i wątroby, normalizują poziom cukru we krwi. Postaw na tę prostą kombinację , którą również poleca portal staruszka , a nie pożałujesz.

Dlaczego gryka?

Gryka jest bogatym w energię źródłem witamin i minerałów , które nasycają organizm. Jednocześnie nie zawiera glutenu, ale ma więcej białka i mniej węglowodanów niż inne zboża. Nic więc dziwnego, że to właśnie kasza gryczana dodaje sił, poprawia potencjał energetyczny i dodaje odporności organizmowi.

Kwasy organiczne (szczawiowy, cytrynowy, jabłkowy) zawarte w kaszy gryczanej są przydatne przy chorobach krwi (białaczka, anemia), cukrzycy, zaparciach i chorobach układu krążenia.

Kasza Gryczana – ratunek dla naczyń krwionośnych, wątroby i profilaktyka zawałów serca
Kasza gryczana to nie tylko zwykła przystawka.

O jego uzdrawiającej mocy i wpływie na zdrowie fizyczne i psychiczne wiedziały już nasze babcie. Niestety, kasza gryczana niemal całkowicie zniknęła z naszych kuchni.

Kiedy pomaga kasza gryczana?

Przy wysokim ciśnieniu i przeciw miażdżycy

Kasza gryczana zawiera substancję zwaną „rutyną”, która zaliczana jest do bioflawonoidów. Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, dlatego zaleca się ją przy nadciśnieniu i miażdżycy, a także udowodniono, że zmniejsza ryzyko zawału serca.

Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe.

Kaszę gryczaną można spożywać jako dodatek do dania głównego lub z mlekiem jako owsiankę.

Lepszy nastrój

Większość suplementów diety poprawiających nastrój i samopoczucie psychiczne zawiera również ekstrakty z gryki. Najsilniej jednak działa kasza gryczana, gdy jest świeża, bez dodatków. Jej spożycie pobudza procesy mózgowe, równoważy produkcję hormonów, których brak równowagi odbija się także na zmianach nastroju.

Niektóre badania mówią również, że regularne spożywanie kaszy gryczanej poprawia odporność psychiczną i emocjonalną.

Będziesz lepiej spać

Nasi przodkowie przechowywali łuski gryki jako gotowy skarb. Stosowano je jako wypełnienie poduszek i materacy, gdzie kasza gryczana pomaga przy bólach odcinka szyjnego kręgosłupa, pleców, barków, głowy, przy migrenach, bezsenności, problemach reumatycznych czy bólach stawów.

Gryka zwalcza bezsenność spowodowaną różnymi przyczynami.

Szynki gryczane wykorzystuje się także do sporządzania naparów i wywarów z kaszy gryczanej, gdyż zawierają dużą ilość rutyny – witaminy P, która jest istotna dla elastyczności naczyń.

Białko

Gryka jest bogatym źródłem aminokwasów i białka, podobnie jak jaja czy mleko w proszku. Substancje te są ważne dla budowy mięśni, układu ruchu i oczywiście także dla układu nerwowego. Jednak w przeciwieństwie do produktów pochodzenia zwierzęcego kasza gryczana jest znacznie łatwiej strawna, a zawarte w niej białka są dzięki temu łatwiej wchłaniane przez organizm.

Pomoże przy problemach trawiennych

Kwas szczawiowy zawarty w kaszy gryczanej w połączeniu z innymi jej składnikami pomaga regulować poziom kwasowości w przewodzie pokarmowym. Pomaga przy problemach ze zgagą i stymuluje enzymy trawienne, dzięki czemu trawienie staje się łatwiejsze i szybsze, bez uczucia ciężkości.

Walczy z żylakami

Wiele badań udowodniło, że kasza gryczana wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia ich elastyczność i ogólnie korzystnie wpływa na krążenie krwi. Oprócz zapobiegania żylakom, zapobiega także poważniejszym chorobom, takim jak miażdżyca czy zawał mięśnia sercowego.

Za niesamowite działanie gryki na nasze naczynia krwionośne odpowiadają flawonoidy , a w szczególności jeden z nich – rutyna. Rutyna zwana także witaminą P chroni komórki naszego układu naczyniowego.

Regeneruje wątrobę i korzystnie wpływa na serce

Kasza gryczana przyspiesza odnowę komórek wątroby, dlatego osoby mające problemy z wątrobą zdecydowanie powinny ją mieć w swojej codziennej diecie. Oprócz wątroby, podziękują Ci także serce i nerki.

Pomoże przy cukrzycy

Osoby cierpiące na tę chorobę z pewnością znają bezcenne korzyści płynące ze spożywania kaszy gryczanej. Potrafi szybko ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiec jego wahaniom.

Dlaczego kefir?

Kefir to jeden z najbogatszych pokarmów probiotycznych, który wspomaga proces detoksykacji i poprawia trawienie laktozy. Zawiera wysoki poziom wapnia, magnezu, biotyny, witaminy B12 i wielu innych przydatnych substancji. Kefir, podobnie jak większość fermentowanych produktów mlecznych, zatrzymuje procesy gnilne w jelitach, pobudza wątrobę i wspomaga wydalanie toksyn.

Kefir i surowa kasza gryczana

Kasza gryczana powinna być surowa, aby ułatwić jej trawienie, ale nie bój się jej. Jest jeszcze smaczniejszy niż gotowany. Regularnie spożywając codziennie rano mieszankę gryczano-kefirową, przynajmniej przez kilka kolejnych tygodni, szybko zauważysz efekt. Zobaczysz, że Twoje ciało Ci podziękuje.

Powodzenia!

Comments

Loading...