Herbata imbirowa – dzięki niej nie mam problemów ze zdrowiem. Babciny przepis zawsze najlepszy

Herbata znana jest od wieków nie tylko ze względu na smak, ale także na wartości prozdrowotne. Najbardziej cenna jest herbata imbirowa.

To dlatego, że sam ten korzeń zawiera szereg składników o nieocenionym wpływie na nasze samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Imbir ma właściwości antyseptyczne, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne.

Ponadto jest bardzo bogaty w magnez i witaminę C oraz wiele cennych minerałów.

Korzeń imbiru wspomaga proces oczyszczania wątroby z toksyn, pozytywnie wpływa na trawienie i działa przeciwbólowo. Korzystnie działa na układ krążenia i serce, zwalcza przeziębienia i infekcje, sprawdzi się ponadto pomocniczo w leczeniu astmy.

Jak przyrządzić zdrowy napój z imbirem, by zachował swoje cenne właściwości i konkurował z farmaceutykami z apteki? 

Przygotuj:

  • Mleko kokosowe-  dwie łyżeczki
  • Imbir w proszku- ćwierć łyżeczki
  • Kurkuma w proszku- ćwierć łyżeczki
  • Miód- w zależności od preferencji dwie lub trzy łyżki
  • Woda- szklanka

Jak przyrządzić herbatę imbirową?

Zagotuj wodę. Do szklanki wsyp imbir i kurkumę. Zalej proszek gorąca wodą. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj.

Odczekaj minimum dziesięć minut, aż składniki się połączą, a herbata przestygnie. Dodaj miód.

Uwaga! To bardzo ważne: miód dodaj dopiero po wystudzeniu naparu, w przeciwnym razie straci on swoje prozdrowotne właściwości.

Tak przyrządzony napój pij najlepiej codziennie. Ponieważ to pierwsza część dnia jest odpowiednią porą do dostarczania organizmowi energii i kalorii, rekomendujemy picie herbaty imbirowej rano. Zagwarantuje to energię, dobry nastrój i zdrowie na cały dzień.

Zalety herbaty imbirowej

Dzięki zawartości imbiru herbata imbirowa ma dobroczynne działanie na cały nasz organizm. Regularne, codzienne picie naparu pozwala obniżyć ryzyko udaru mózgu. Poprawia krążenie, dzięki czemu korzystnie działa na serce i układ krwionośny.

Imbir ma moc oczyszczania wątroby i detoksykacji. Pomaga w przypadku kamicy nerkowej. Sam imbir dostarcza organizmowi cennych witamin, minerałów i ważnych składników odżywczych. W połączeniu z kurkumą rozgrzewa i przyspiesza przemianę materii, co pomaga osobom stosującym diety.

Dodatek miodu zapewnia imbirowej herbacie całe bogactwo prozdrowotnych substancji, tak cennych dla zachowania formy i odporności. A przy tym wszystkim napój jest po prostu bardzo smaczny.

Comments

Loading...
error: Zakaz kopiowania !!