Ugotuj jabłko z czosnkiem i pij przez 10 minut: Ratunek dla oskrzeli, odporności i słabego wzroku!

Herbatki ziołowe są doskonałe dla naszego zdrowia. Moja babcia zawsze robiła „domową herbatę” – wywar z jabłka i czosnku. Był on przygotowywany jako doskonały domowy środek na wiele chorób i problemów.

W domu zawsze pachniało tym wywarem, gdy tylko dopadła nas choroba – grypa, kaszel, przeziębienie, różnego typu wirusy, ból gardła – ta domowa herbata pomaga na te wszystkie dolegliwości. Jest ona również doskonała dla zdrowia naszej wątroby, wzroku, naczyń krwionośnych oraz usuwa wszystko, co złe z organizmu.

Herbata jabłkowa z czosnkiem to świetny napój wzmacniający układ odpornościowy, ponieważ ma działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwdrobnoustrojowe.

Dobroczynne właściwości jabłek znajdują się w całych owocach, również w skórce i nasionach, zawierają także niezbędne dla zdrowia witaminy .

Wzmacnia układ odpornościowy

Jabłko jest bogate w witaminę C i składniki odżywcze zdolne do stymulacji układu odpornościowego. Mają także błonnik, który pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn itp.

W ten sposób pomaga organizmowi rozwijać odporność, zapobiegać grypie, przeziębieniom i innym chorobom układu oddechowego.

Ponadto, według badania opublikowanego na California State University, u kobiety, które jadły więcej jabłek, zmniejszyło się ryzyko zachorowania na astmę .

Wynika to z obecności kwercetyny w skórce owocu i przeciwutleniaczy, które chronią płuca przed uszkodzeniem oksydacyjnym i zmniejszają stan zapalny.

Zapobiega chorobom oczu

Jabłko bogate we flawonoidy i przeciwutleniacze pomaga zapobiegać uszkodzeniom oczu przez wolne rodniki.

Jego regularne spożywanie zapobiega chorobom oczu takim jak zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma, jaskra oraz wspomaga leczenie ślepoty nocnej.

Pomagają obniżyć zły cholesterol

Jabłko jest bogate w pektynę, rozpuszczalny błonnik obecny w skórce owocu. Substancja ta pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).

Według badań przeprowadzonych przez Florida State University w Stanach Zjednoczonych, spożywanie dwóch jabłek dziennie obniżyło poziom cholesterolu u kobiet po menopauzie.

Potrzebujesz:

  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

Jabłka dobrze umyj, pokrój w drobną kostkę – nie usuwaj skórki i pestek – włóż na patelnię, dodaj pokrojony czosnek, wodę i zagotuj. Kiedy mieszanina się zagotuje, wyłącz ogień, przykryj patelnię i odstaw na dziesięć minut. Po tym czasie herbatę odcedź, posłodź brązowym cukrem lub miodem, a następnie wypij.

Przygotuj tę herbatę przy pierwszych oznakach chorób układu oddechowego lub w trakcie choroby, aby przyspieszyć leczenie.

Regularne picie herbaty, pomaga wesprzeć detoksykację organizmu, zdrowie oczu, naczyń krwionośnych i mechanizmy obronne organizmu.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!