Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Kilka kroków i zrobicie z nich co najmniej 5 pysznych dań

Choć święta za pasem, to wraz z końcem świętowania pojawi się kolejny problem – co zrobić z resztkami jedzenia? Można je łatwo wykorzystać na kilka sposobów!

Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw.

Mięso i wędliny

Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły:

  • Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta.
  • Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska.
  • Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań.
  • Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad!
  • Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami.

Warzywa

  • Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół.
  • Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać!
  • Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże warzywa doskonale nadadzą się do sałatek i surówek.

Owoce

  • Koktajle – zblendowane owoce z dodatkiem wody lub mleka to prawdziwa bomba witaminowa! Wrzućcie tam ulubione owoce, które zostały wam po świętach: pomarańcze, mandarynki, kiwi, jabłka czy banany – wszystko się nada! Koktajl będzie jeszcze smaczniejszy, gdy dodacie do niego odrobinę miodu albo masła orzechowego.
  • Sałatki owocowe – to pyszny pomysł na zdrowy deser, szczególnie po kilku dniach świąt, gdy z pewnością po każdym posiłku pochłanialiście kilka kawałków ciasta.

Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut

Po świętach zawsze pojawia się w każdym domu dokładnie ten sam problem – co zrobić z resztkami jedzenia? Większość po trzech dniach jedzenia schabu i białej kiełbasy, nie może już na te pyszności patrzeć, bez względu na to jak smaczne by one nie były. Konieczna jest jakaś alternatywa, by odpocząć od monotonii. Dlatego warto wykorzystać resztki wędlin po świętach do zrobienia pysznych i chrupiących grzanek z piekarnika! Mięso się nie zmarnuje, a wy wreszcie dla odmiany zjecie coś innego. Wykorzystajcie ten prosty przepis!

Comments

Loading...