Domowy chleb na kefirze – Przepis dla początkujących – już nie kupuje w piekarni, ten zrobię w godzinę.

Pieczenie domowego chleba

Z roku na rok pieczenie chleba w domu staje się coraz bardziej popularniejsze, zarówno u młodych ludzi, jak i tych starszy. Domowy chleb jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy i nie wymaga wcale tak dużo pracy jak mogłoby się wydawać.

Dodatkowo sprawdza się idealnie gdy z różnych przyczyn z domu wyjść nie możemy, a żeby go upiec potrzeba bardzo podstawowych składników. 

Chleb bez drożdży?

Dla osób, które nie lubią się z drożdżami mam dobrą wiadomość, do wypieku chleba wcale ich nie potrzebuje! Nie wymaga on też zakwasy czy innych pracochłonnych dodatków.

Domowy chleb żytni można wypiec na kefirze, jest on bardzo zdrowy i mało kaloryczny – posiada tylko 117 kalorii na 100 gram, poprawia pracę jelit, oczyszcza naczynia krwionośne i jest bardzo dobry w walce z otyłością. Dodatkowo jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu!

Do przygotowania chleba żytniego na kefirze potrzebne będzie:

Comments

Loading...