Domowy chleb na kefirze – Przepis dla początkujących – już nie kupuje w piekarni, ten zrobię w godzinę.

  • 200 gram mąki żytniej 
  • 200 mililitrów kefiru 
  • 40 gram otrębów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego np. kokosowego lub słonecznikowego)
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • nasiona lnu 
  • olej do posmarowania formy 

Po przygotowaniu wszystkich składników na blacie, w dużej misce należy wymieszać kefir z sodą i sokiem z cytryny, potem wsypać sól, cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.

Gdy wszystko się ze sobą złączy należy dodać oliwę, otręby i nasiona lnu. Do mokrych składników należy przesiać mąkę żytnią i wyrabiać ciasto rękami. Wyrobione ciasto powinno być jedną, delikatnie klejącą bryłą.  Na koniec należy przenieść całość do blachy.

Piec w 180 stopniach przez około 40 do 60 minut, aż będzie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku.  Przed wsadzeniem do piekarnika można także posypać bochenek dodatkowymi nasionami, dzięki czemu nabierze dodatkowego aromatu i będzie pięknie się prezentował. 

Czytaj dalej

Comments

Loading...