Potrzebna będzie cytryna do wyciśnięcia soku oraz 5-6 marchewek. Po obraniu marchewek ugotuj je, a następnie pokrój w plasterki, aż staną się miękkie.
Po ugotowaniu marchewki odstaw ją do ostygnięcia. Utrzeć marchewkę, a następnie dodać miód i sok z cytryny. Dobrze wymieszać, aby uzyskać jednolitą mieszankę. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowywać w lodówce. Zalecana dawka to około 4-5 łyżeczek dziennie, aż do ustąpienia objawów.
Jak już wiesz, naturalne środki lecznicze mają wiele właściwości prozdrowotnych. Imbir i marchew mogą być stosowane w leczeniu bólu gardła, przeziębienia lub grypy. Powyższe mieszanki można stosować regularnie w celu łagodzenia bólu, stanów zapalnych i zgagi.
Mieszanki te są zalecane dla osób narażonych na silny stres oraz dla osób pozbawionych energii. Marchew jest warzywem korzeniowym o największej zawartości witamin i minerałów.
Comments