Smaczne mięso po japońsku – Domownicy zjedli wszystko w jeden dzień. Tutaj przepis

Czasami brakuje nam inspiracji w kuchni i wymyślanie kolejnych dań jest nie lada wyzwaniem.

Ostatnio znalazłam przepis na pyszną wieprzowinę po japońsku, która podbije Twoje kubki smakowe. Wypróbuj przepis na soczystą wieprzowinę w pikantnej marynacie ze złocistą skórką i koniecznie daj znać czy przypadła Ci do gustu.

SKŁADNIKI:

  • 600 gram mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka skrobi
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Następnie połącz go z wszystkimi przyprawami i cukrem. Po dodaniu skrobi i sosu sojowego całość dokładnie wymieszaj.

Mięso delikatnie opłucz pod bieżącą wodą, odsącz z wody i pokrój na plastry średniej wielkości. Następnie rozbij delikatnie plastry mięsa i zalej przygotowaną wcześniej marynatą.

Tak zamarynowane mięso odstaw na około 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach mięso jest gotowe do smażenia.

Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej słonecznikowy. Na rozgrzany tłuszcz wkładaj zamarynowane mięso i smaż wieprzowinę na złoty kolor, z każdej strony.

Doskonałym dodatkiem do tej potrawy będzie gotowany ryż, świeża surówka, bądź ziemniaki przygotowane na różne sposoby, np. pieczone lub gotowane.

SMACZNEGO 🙂

Comments

Loading...