Najlepszy i najzdrowszy w historii. Domowy miód z bzu, według wieloletniej receptury.

Znakomity przepis na domowy miód z bzu, który robiła moja babcia.

Bez chemii, bez oczu, jest naprawdę fantastyczny. Nasi rodzice dawali nam ten miód za każdym razem, gdy byliśmy chorzy. Oprócz świetnego smaku miód ten jest również bardzo zdrowy – oczywiście używamy go w niewielkich ilościach. Świetnie nadaje się również do degustacji deserów i letnich lemoniad.

Czarny bez i jego wpływ na zdrowie

Czarny bez to skuteczne zioło, które może „naprawić” wiele problemów zdrowotnych, spójrz na to, a może i Tobie pomoże. 

  • Silne wsparcie odpornościowe, chroni komórki przed rodnikami
  • Działanie antywirusowe, antybakteryjne
  • Działanie antyseptyczne i detoksykacyjne
  • Łagodne działanie antybiotyczne
  • Wspiera pocenie się podczas grypy
  • Wspomagają trawienie, oczyszczają przewód pokarmowy
  • Usuwa zaparcia, reguluje stolec
  • Usuwa wzdęcia i bóle brzucha
  • Utrzymuje zdrowe drogi oddechowe
  • Likwiduje stany zapalne, kaszel i śluz
  • Nadaje się na przeziębienie, grypę, alergie, zapalenie oskrzeli

  • Działanie zwilżające, oczyszcza nerki i drogi moczowe
  • Uwalnia z organizmu kwas moczowy
  • Likwiduje bóle stawów (reumatyzm, dna moczanowa)
  • Zadowala układ nerwowy
  • Likwiduje stres
  • Łagodzi ból i skurcze (migrena, brzuch)
  • Wspomaga gojenie skóry (wysypki, egzemy, urazy)
  • Dezynfekuje i przyspiesza gojenie skóry

Bez podobno jest jedną z najbardziej leczniczych roślin na świecie, ponieważ zawiera duże ilości flawonoidów, karotenu, witaminy C. Jak dotąd wiadomo, że jest bardzo pomocny przy grypie, przekrwieniu, zapaleniu oskrzeli, astmie i alergiach. Poprawia również odporność oraz pomaga przy cukrzycy i zaparciach.

Do miodu z bzu potrzebujemy:

  • 40 bez kwiatowych (średnica jednego kwiatka ok. 12 cm)
  • 1 l wody
  • 3 szt cytryny
  • 1 kg cukru pudru

Przygotowanie:

Zebrane kwiaty czyścimy z brudu i owadów (kwiaty najlepiej zbierać gdzieś w opuszczonym miejscu, gdzie nie jeżdżą samochody). Usuń duże łodygi i umieść je w garnku. (Jeśli mamy mniejsze kwiaty, zużyjemy ponad 40 sztuk.) Woda.

Dodaj sok z trzech cytryn. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Po 10 minutach zatrzymaj się i odstaw na noc. Następnego dnia wyciągamy kwiaty.

Mieszamy. Dodaj cukier. Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej półtorej godziny. Ewentualnie, jeśli chcesz mieć twardszy miód, gotuj dłużej.

Z tej dawki można napełnić 2-3 kubki 700 ml – zależy to od gęstości miodu.

Comments

Loading...