Miód z mniszka lekarskiego z cytryną i pomarańczą – sposób przygotowania
Miód z mniszka lekarskiego jest przygotowywany od pokoleń i nadal cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród dzieci. Wypróbuj sprawdzony przepis.
Składniki
- kwiaty mniszka lekarskiego bez łodygi – 650 szt
- cytryna – 2 szt
- pomarańcza – 2 szt
- woda – 2 litry
- cukier – 2 kg
Przygotowanie
Mniszek lekarski należy zbierać wcześnie i bez łodyg. Po zerwaniu rozłóż je na dużym stole i pozwól im przez chwilę więdnąć, dając owadom miejsce na opuszczenie kwiatów. Następnie wlej je do dużego garnka, dodaj pokrojone w plasterki cytryny i pomarańcze ze skórką (najlepiej jakości ekologicznej) i wszystko zalej dwoma litrami wody.
Umieść garnek na kuchence, zagotuj wodę, pozwól mleczom bulgotać przez 30 do 40 minut, zdejmij garnek z pieca i pozostaw do zaparzenia na 24 godziny.
Przelej osiadłą mieszankę przez ściereczkę, dodaj cukier do płynu i ponownie zagotuj, podtrzymując przez 2 do 3 godzin, w zależności od gęstości miodu, którą chcesz uzyskać. W trakcie gotowania od czasu do czasu mieszaj miksturę. Stale monitoruj mieszaninę na tym etapie, aby się nie karmelizowała.
W tym momencie może osiągnąć twardość kamienia i można go wyrzucić razem z garnkiem, w którym gotuje się miód. Gotowy miód z mniszka lekarskiego wlej do czystych i wysterylizowanych słoików, natychmiast szczelnie zamknij pokrywką, odstaw do ostygnięcia i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Comments