Niesamowity miód z mniszka lekarskiego: Oto przepis na to, jak go zrobić i do czego służy…

Miód mniszkowy to smaczny, odżywczy słodzik pozyskiwany z rosnącego wszędzie pyłku mniszka lekarskiego. Chociaż czasami przyjmujemy to za pewnik, mniszek lekarski może być niezwykle leczniczą rośliną, a jego miód jest doskonały i zdrowy.

Mniszek lekarski powinniśmy zbierać wiosną, najlepiej w kwietniu i maju.

Dlaczego to robić?

Miód mniszkowy ma również wiele pozytywnych skutków dla organizmu, a oto niektóre z nich:

  • Redukcja procesów zapalnych w organizmie
  • Regulacja stężenia glukozy we krwi
  • Obniżenie ciśnienia krwi
  • Poprawa trawienia
  • Ochrona wątroby
  • Wzmacnia odporność

Przepis stosowany w naszej rodzinie od lat

Miód z mniszka lekarskiego to naturalny preparat, który można zrobić samemu z kwiatów mniszka lekarskiego i kilku innych składników.

Miód mniszkowy – przepis:

Składniki:

  • 4 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego
  • 4 szklanki wody
  • 3 plasterki cytryny
  • wanilia (opcjonalnie)
  • 2,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Po zebraniu mniszka dobrze go umyj i pozostaw tylko główki.

Możesz zostawić inne części kwiatu, ale otrzymasz miód o lekko gorzkim smaku. Do garnka włożyć kwiaty, wodę, plasterki cytryny i wanilięDoprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie obniżyć temperaturę i gotować przez 30 minut.

Garnek wyjąć z pieca i całą mieszankę odstawić na co najmniej 6 godzin. Następnie przecedź mieszaninę przez szmatkę i wyrzuć składniki stałe. Otrzymany płyn przenieś do nowego garnka i powoli doprowadzaj do wrzenia. Powoli dodawać cukier i wszystko dobrze wymieszać, aż cukier się rozpuści.

Zmniejsz temperaturę tak, aby mieszanina powoli bulgotała, aż zgęstnieje. Może to potrwać do 4 godzin. Wtedy „miód” z mniszka jest gotowy! Możesz przechowywać go w słoikach, które wcześniej trzeba wyparzyć. Przechowywać w lodówce.

Stosowanie:

Zaleca się spożywanie rano na czczo z zieloną herbatą. Życzymy dużo zdrowia!

Comments

Loading...