Niesamowity miód z mniszka lekarskiego: Oto przepis na to, jak go zrobić i do czego służy…
Miód mniszkowy to smaczny, odżywczy słodzik pozyskiwany z rosnącego wszędzie pyłku mniszka lekarskiego. Chociaż czasami przyjmujemy to za pewnik, mniszek lekarski może być niezwykle leczniczą rośliną, a jego miód jest doskonały i zdrowy.
Mniszek lekarski powinniśmy zbierać wiosną, najlepiej w kwietniu i maju.
Dlaczego to robić?
Miód mniszkowy ma również wiele pozytywnych skutków dla organizmu, a oto niektóre z nich:
- Redukcja procesów zapalnych w organizmie
- Regulacja stężenia glukozy we krwi
- Obniżenie ciśnienia krwi
- Poprawa trawienia
- Ochrona wątroby
- Wzmacnia odporność
Przepis stosowany w naszej rodzinie od lat
Miód z mniszka lekarskiego to naturalny preparat, który można zrobić samemu z kwiatów mniszka lekarskiego i kilku innych składników.
Miód mniszkowy – przepis:
Składniki:
- 4 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego
- 4 szklanki wody
- 3 plasterki cytryny
- wanilia (opcjonalnie)
- 2,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Po zebraniu mniszka dobrze go umyj i pozostaw tylko główki.
Możesz zostawić inne części kwiatu, ale otrzymasz miód o lekko gorzkim smaku. Do garnka włożyć kwiaty, wodę, plasterki cytryny i wanilię. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie obniżyć temperaturę i gotować przez 30 minut.
Garnek wyjąć z pieca i całą mieszankę odstawić na co najmniej 6 godzin. Następnie przecedź mieszaninę przez szmatkę i wyrzuć składniki stałe. Otrzymany płyn przenieś do nowego garnka i powoli doprowadzaj do wrzenia. Powoli dodawać cukier i wszystko dobrze wymieszać, aż cukier się rozpuści.
Zmniejsz temperaturę tak, aby mieszanina powoli bulgotała, aż zgęstnieje. Może to potrwać do 4 godzin. Wtedy „miód” z mniszka jest gotowy! Możesz przechowywać go w słoikach, które wcześniej trzeba wyparzyć. Przechowywać w lodówce.
Comments