Smaczny napój, który ułatwi trawienie. Pij go codziennie – ochronisz swój żołądek. Jestem zaskoczona skutecznością

Cytryna jest powszechnie znanym źródłem witaminy C. Wykorzystywana do pieczenia ciast, czy tworzenia napojów alkoholowych. Mało kto wie, że tworzy się z niej popularny włoski wywar (napój łagodzący), który ma zbawienne działanie na żołądek, zwłaszcza po obfitej uczcie.

Do sporządzenia „Canarino” oprócz cytryny potrzebujemy liścia laurowego.

Wywar pije się przede wszystkim po jedzeniu. Jest też popularnym, ekologicznym lekiem na bóle brzucha i nudności. Pije się go także podczas grypy i przeziębienia.

Składniki

  • 0,5 litra wody
  • 1 średnia cytryna
  • 2 sztuki liścia laurowego
  • Odrobina miodu do smaku

Jak przyrządzić?

Cytrynę bardzo dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. Następnie delikatnie obieramy (uważając, aby nie chwycić białej, gorzkiej części cytryny).

Gotujemy 0,5 litra wody i wrzucamy do niej skórkę od cytryny oraz liść laurowy. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu (około 5 minut), a następnie parzymy kolejne 10 minut. Na koniec dorzucamy łyżkę miodu.

Oprócz liścia laurowego możemy dorzucić również kawałek imbiru lub goździka.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!