Ten olejek to dar z nieba: pomoże Ci z problemami.

Zmiel liść laurowy za pomocą młynka (na przykład młynka do kawy).

Proszek z liścia laurowego wlewa się następnie do szklanego kubka na dżem. Zalej go oliwą z oliwek.

Wszystko dobrze miksujemy. Do garnka wlej szklankę wody. Wkładamy do niego otwarty słoik, który napełniamy proszkiem z liści laurowych i oliwą z oliwek. Przykryj pokrywką.

Garnek stawiamy na kuchence i czekamy, aż woda się zagotuje w wysokiej temperaturze. Po zwężeniu zmniejszamy ogrzewanie. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Teraz ważymy 500 g pora, kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy.

Pokrojony por przełóż do szklanej miski i zalej przegotowanym olejem. Dobrze wymieszaj i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Przygotujemy kolejną czystą szklaną miskę i 4 warstwy gazy, przez które przefiltrujemy naszą 2-godzinną mieszankę.

Po odcedzeniu wlej miksturę do czystego dżemu, dodaj 3 łyżki octu jabłkowego i dobrze wymieszaj.  Zamykamy pokrywkę i przechowujemy ją w lodówce, gdzie możemy przechowywać tę mieszankę leczniczą przez 6 miesięcy do 1 roku.

Stosowanie:

Comments

Loading...