Delikatne i miękkie mini pączki – ten przepis zagości u Ciebie na dłużej. Znikają ze stołu w kilka chwil

Ostatnio natknęłam się na stary sowiecki przepis, który w tamtych czasach był bardzo znany i lubiany. Dzisiaj pokażę wam recepturę na pączki na mleku skondensowanym, które w swoich notatkach miała zapewne niejedna pani domu. To bardzo pyszne, delikatne pączki, które są bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich smak sprawia, że smakują nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.

Składniki, których potrzebujesz:

  • jajka kurze – 2 sztuki
  • mleko skondensowane – 1 puszka
  • mąka pszenna
  • sól, soda
  • olej roślinny
  • cukier puder

Sposób wykonania:

Do średniej miski wbij dwa jajka i rozbełtaj je za pomocą trzepaczki. Do jajek dodaj mleko, sól oraz sodę, a następnie wymieszaj.

Dodaj także mąkę, ale rób to stopniowo. Dodaj jej tyle, by uzyskać lepkie ciasto o stałej masie. Wyrobione ciasto rozwałkuj bez użycia mąki.

Ciasto w kształcie rulonu zacznij kroić na 3-centymetrowe kawałki, a następnie stwórz z nich kulki. Przygotuj sobie spory garnek, wlej do niego olej i zacznij podgrzewać.

Gdy tłuszcz będzie gorący, zacznij wrzucać do niego gotowe ciasto. Pączki smaż do chwili, gdy te przybiorą rumiany kolor. Pamiętaj, by robić to na wolnym ogniu.

Usmażone pączki posyp cukrem pudrem, by dodać im słodkości. Smacznego!

Comments

Loading...