Lepiej zrób więcej słoików bo są przepyszne: Jak przygotować pyszne pikantne marynowane śliwki. Tutaj przepis.

Na początek warto przygotować słoiki do sterylizacji. Najpierw zalej je wrzątkiem, odstaw je na 5 minut, a następnie odlej wodę. Jak widać, wszystko jest proste i szybkie. Śliwki umyj, osusz, a następnie włóż do słoików.

Wlej do słoików wrzącą wodę, zakrywając nią w całości owoce. Przykryj wierzch pokrywkami, które również należy wcześniej wysterylizować. Pozostaw śliwki we wrzącej wodzie na 20 minut.

Aby przygotować marynatę, do rondla wlej 1,5 litra wody, dodaj cukier, cynamon. Dobrze wymieszaj i pozostaw na kuchence do zagotowania. Gdy marynata zacznie wrzeć, wlej do niej ocet jabłkowy i wymieszaj.

Do każdego słoika ze śliwkami wrzuć jeden liść laurowy i 2 goździki. Całość zalej gorącą marynatą.

Zakręć słoiki pokrywkami, odwróć je do góry dnem i zawiń w ciepły koc. Odstaw do ostygnięcia. Po 2-3 tygodniach możesz już je jeść. Smacznego!

Czytaj dalej

Comments

Loading...