Lecznicza roślina wiosenna, do której nie dorównuje nawet aloes: każda choroba się jej boi, rośnie na każdym rogu

Z pewnością znacie dobrze tę roślinę, spotkanie z nią nie zawsze jest przyjemne. Pokrzywa, bo o niej mowa rośnie praktycznie wszędzie, ale przede wszystkim na skraju lasu i na łąkach. powinieneś wiedzieć, że jej lecznicza moc, zadziwia ludzi już od czasów starożytnych.

Pokrzywa każdemu kojarzy się z pęcherzami skórnymi po kontakcie ze skórą , ale kiedy dowiesz się, jak wiele korzyści może ona przynieść Twojemu organizmowi, spojrzysz na nią zupełnie inaczej.

Pokrzywa pomaga oczyścić organizm, działa przeciwbólowo, zwalcza anemię i cukrzycę , jest bogata w żelazo i magnez oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Zawsze była znana jako roślina jadalna, była pita jak i również używana jako substytut zielonych warzyw – ale najczęściej jest znana jako lecznicze zioło.

Jak i gdzie zbierać pokrzywę?

  • najlepiej w miejscu z dala od dróg samochodowych
  • przed kwitnieniem (wtedy jej właściwości są najcenniejsza)
  • małe pokrzywy ( kilka centymetrów) zbiera się w całości, z większych zbiera się tylko cztery górne liście

Pokrzywa w kosmetykach:

Pokrzywa używana jest również w kosmetykach, zwłaszcza do pielęgnacji włosów.

Płukankę z pokrzywy możesz przygotować na bazie wody oraz wina lub octu jabłkowego – ten rodzaj płukanki stosuje się w ostatniej fazie mycia włosów.

Pokrzywa w ogrodzie:

Może być stosowana jako nawóz wysoko mineralny. „Nawóz pokrzywowy” wytwarza się przez zanurzenie całej pokrzywy w wodzie i pozostawienie jej do fermentacji przez kilka dni. Fakt, bardzo brzydko pachnie, ale znakomicie odżywia warzywa.

Kulinarne zastosowanie pokrzywy.

Może być stosowany jako zamiennik szpinaku, jako składnik zup, sosów, koktajli, ciastek itp. Suszoną pokrzywę możesz dodawać do jajecznicy, omletów, rolad, babeczek.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!