Tydzień po zastosowaniu tego naturalnego nawozu sadzonki łodygi są grubsze niż mały palec.

Jeśli chcesz, aby Twoje sadzonki były mocne i trwałe, przygotuj dla nich to domowe pożywienie.

2 proste, sprawdzone przepisy. Dzięki nim możesz spodziewać się bogatych zbiorów.

Idealny nawóz do papryki, pomidorów, bakłażana, ogórków i nie tylko.  Po nim łodygi stają się szorstkie, a rośliny żywotne i mocne. Zaletą jest to, że rośliny będą bardziej odporne na choroby.

PRZEPIS 1

Składniki:

  • 1 opakowanie cynamonu
  • 1 l wody

Przygotowanie:

Wsyp cynamon do odpowiedniego pojemnika.

Zalej go wodą, dobrze wymieszaj. Pozwól mu zaparzyć przez kilka dni. Cynamon to naturalny środek antyseptyczny, który może tłumić różne patogeny i chronić roślinę przed grzybami i chorobami.

Po kilku dniach przefiltruj roztwór. Stosować na sadzonki.

PRZEPIS 2

Składniki:

  • łupiny ziemniaków
  • 1,5 l wody

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy obierki ziemniaczane. Zalej wodą. Gotuj je przez 15-20 minut na małym ogniu.

Ściągnij z ognia i pozostaw roztwór do ostygnięcia. 

Wlać ten nawóz w odpowiedniej ilości do korzenia każdej sadzonki. Powtarzaj nawożenie co około 10-14 dni. Powodzenia!

Comments

Loading...