Sernik w kubku: Jest gotowy w mgnieniu oka, poradzi sobie z nim nawet początkujący – Gładkość zapewnia masło.

Ciasto z twarogu jest łatwe do przygotowania, a do tego szybkie, nie trzeba ważyć składników. Przygotuj z nami ten popularny miękki deser.

Po co robić ciasto?

Dlaczego zafundować sobie ciasto do kawy lub herbaty jest dość oczywiste. Ten popularny deser ma w naszych regionach ogromną tradycję i w większości gospodarstw domowych istnieje co najmniej jeden przepis rodzinny. Uwielbiamy  w każdej postaci. Ponadto przepisy kubkowe są niezwykle popularne, ponieważ oszczędzają pracę. Nie ważymy składników i oszczędzamy czas.

Zwykle do odmierzania używamy kubka 250 ml, dużej łyżki stołowej i łyżeczki do herbaty. I co wspaniałe, możemy zaprosić do pomocy małe dzieci, które zazwyczaj bardzo chętnie wykonują tę samą pracę co dorośli. Krótko mówiąc, każdy może obsłużyć te przepisy. Czasami ciasta są bardziej suche. Nie dotyczy to jednak sernika. Twarożek sprawia, że ​​ten deser jest miękki.

Co jest potrzebne na filiżankę sernika

Oprócz twarogu podstawowa wersja kubka twarogowego wymaga mąki, proszku do pieczenia, cukru, mleka, masła i jajek.

Jak ulepszyć filiżankę sernika

Oprócz podstawowych składników do sernika możemy dodać również inne składniki. Czy to kakao, więc możemy zrobić ciasto marmurkowe (kakao dodajemy do połowy ciasta, a następnie naprzemiennie wlewamy oba ciasta do formy), a może rodzynki lub orzechy. Rodzynki należy namoczyć w rumie przez co najmniej godzinę. Ale jeśli się spieszymy, możemy je przepłukać gorącą wodą, wtedy będą świeższe. Świeży zapach doda również skórka z cytryny. Możemy również posypać posiekaną czekoladą.

Jak nie zepsuć ciasta

Zanim przystąpimy do przygotowania, ważne jest, aby wyjąć z lodówki wszystkie niezbędne składniki, aby mogły przystosować się do temperatury pokojowej. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej i wypełnionej bułką tartą formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Ciasto zwykle piecze się w temperaturze 180°C, ale może pęknąć. Lepiej piec w niższej temperaturze (170-160°C). Nie otwieramy również piekarnika podczas pierwszej połowy pieczenia, aby ciasto nie opadło w wyniku gwałtownego wystygnięcia.

Jak przygotować filiżankę sernika

Na babeczkę twarogową należy przygotować:

  • 3 szklanki mąki półgrubej,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • ½ szklanki letniego mleka,
  • 250 g masła,
  • 250 g twarogu,
  • 3 jajka,
  • ⅓ szklanki rodzynek namoczonych w rumie,
  • tłuszcz do wytarcia formy,
  • gruboziarnista mąka do obsypania.

Jak to zrobić?

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać gruboziarnistą mąką. Niech masło się rozpuści i ostygnie w kubku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier do dużej miski i wszystko wymieszaj. Jajka wbij do kubka i dodaj do miski razem z twarogiem i letnim mlekiem. Na koniec posypać odsączonymi rodzynkami. Wlać podgrzane masło. Wyrobić gładkie ciasto i przełożyć do formy.

Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 10 minut , następnie zmniejsz temperaturę do 170-160°C i piecz dalej przez około 40-50 minut. Czy babka jest upieczona, można poznać nie tylko po obieranych brzegach, na których jest skórka, ale także po wbiciu szpikulca w najwyższy punkt. Jeśli patyczek jest suchy po wyciągnięciu, ciasto można wyciągnąć z piekarnika.

Pozostaw do ostygnięcia w formie na około 10-15 minut, a następnie połóż na niej duży talerz i obróć na nim ciasto. Smacznego!

Comments

Loading...