Odpowiedni dla dzieci i dorosłych, a tylko z trzech składników: Skuteczny domowy syrop na oczyszczenie płuc i zatrzymanie kaszlu.
Masz problem z kaszlem, katarem i pierwszymi objawami choroby?
Ten domowy przepis naszych babć pomoże Ci szybko złagodzić objawy i pokonać chorobę. Dzięki temu prostemu przepisowi możesz przygotować skuteczny domowy syrop na kaszel.
Liść laurowy jest bardzo zdrowy i oprócz oczyszczenia i uspokojenia płuc ma również korzystny wpływ na bezsenność i ma wiele innych zalet . Oprócz wawrzynu wzbogaciłam herbatę imbirem, który jest bardzo zdrowy, więc herbata bardzo dobrze wspomaga odporność i przeciwdziała rozwojowi chorób i stanów zapalnych w organizmie. Syrop na kaszel i herbata mają bardzo przyjemny smak. Dodatkowo w przypadku syropu ulgę poczujesz już po 72 godzinach!
W czym pomoże ci ten domowy przepis?
- z grypą i infekcjami wirusowymi
- na przeziębienie i grypę
- podczas kaszlu
- pomaga przy gorączce
- działa przeciwzapalnie – doskonały np. na anginę
- leczy bezsenność
- pomaga w szybszej regeneracji
Jak przygotować syrop leczniczy?
Znam ten przepis z zeszytu mojej babci i jest on przygotowywany wyłącznie z cukru i liści laurowych. Jednak polecam też dodać cytrynę, syrop ma lepszy smak i jest dużo bardziej leczniczy.
Składniki:
- 100 g cukru
- 3 liście laurowe
- 1/2 cytryny (nieprzetworzone)
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Wlej wodę do małego garnka i podgrzej, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Nieobraną cytrynę pokroić w cienkie plasterki i dodać do garnka.
Następnie dodaj liście laurowe i wymieszaj. Umieść garnek na kuchence i gotuj mieszaninę, aż stanie się złota.
Po ugotowaniu pozwól mu ostygnąć. Jeśli mieszanina ostygnie, usuń składniki i przecedź syrop przez sito do szklanki.
Syrop przechowuj w lodówce. Dorosłym pacjentom podawać 3 łyżki stołowe dziennie. Daj dzieciom 1-3 łyżeczki syropu.
Lecznicza herbata z liści laurowych
Składniki:
- 2,5 l wody
- 3 liście laurowe
- trochę imbiru
- pół cytryny
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Suszone liście laurowe rwiemy na małe kawałki i wkładamy do naczynia z wodą. Dodajemy również kawałki imbiru. Stawiamy na ogniu i gdy woda się zagotuje zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy jeszcze 4-5 minut. Następnie odcedź i ostudź do komfortowej temperatury.
Comments