Sprawdzony przepis na syrop z czarnego bzu: wspomaga odchudzanie, usuwa toksyny z organizmu, a nawet zapobiega ośmiu chorobom.

Syrop z czarnego bzu to tradycyjny napój naszych przodków.

Oprócz przygotowania pysznego, orzeźwiającego napoju z mieszaniny syropu i wody, ma również właściwości lecznicze. Zbierz kwiaty czarnego bzu w maju i przygotuj je samodzielnie.

Po prostu postępuj zgodnie z tym prostym przepisem z portalu zrób to sam. Maj to czas kwitnienia czarnego bzu. Zbiór tych kwiatów odbywa się przy suchej i pięknej pogodzie oraz w okresie pełnego kwitnienia czarnego bzu. Bardzo ważne jest, aby znaleźć kwitnący krzew z dala od drogi lub obszaru zanieczyszczonego.

Wybierz jeden kwiat na raz i umieść go w koszu, aby był czysty i świeży. Kwiaty czarnego bzu są niezwykle bogate w glukozę, witaminy C i A oraz minerały. Suszone kwiaty zawierają olejki eteryczne, glikozydy wywołujące pot, flawonoidy, garbniki i trochę śluzu. Czarny bez jest doskonałym sprzymierzeńcem w profilaktyce grypy i przeziębienia, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.

Ponadto bez czarny ma również właściwości przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe. Jeśli masz grypę, napij się herbaty z suszu z czarnego bzu lub po prostu wypij domowy sok z czarnego bzu. Roślina ta jest przydatna przy astmie i stanach zapalnych dróg oddechowych , ponieważ ułatwia oddychanie i pomaga przy kaszlu.

Wiosną czarny bez może być stosowany jako środek przeciw alergii na pyłki. Ma również działanie odtruwające, ponieważ zwiększa wydalanie toksyn z węzłów chłonnych. Pomaga również przy dysfunkcjach nerek i pęcherza moczowego, obrzękach, reumatyzmie mięśni i stawów.

Przepis na syrop z czarnego bzu:

Składniki:

  • 20 kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr wody
  • 800 g cukru pudru (lub innego słodzika)
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Namocz 20 świeżych kwiatów czarnego bzu w 1 litrze zimnej wody.

Pozostaw na 24 godziny w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Odcedź, dodaj 800 g cukru, sok z cytryny i ponownie odstaw na 24 godziny.

Mieszaj od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. Przecedzić przez podwójną gazę i rozlać do butelek. Sok ten pije się rozcieńczony wodą, do przygotowania soku można również użyć wody mineralnej gazowanej.

Powodzenia!

Comments

Loading...