Syrop z pokrzywy: Ma pyszny smak, jest pełen witamin i może być przygotowany nawet przez początkującego kucharza
Pokrzywa to nie tylko chwast, ale także zioło szeroko stosowane w naturalnym leczeniu. Na przykład można z niego przygotować zdrowy i pyszny syrop. Idealny czas jest teraz, wczesna wiosna.
Do czego służy syrop z pokrzywy?
Pokrzywa to wszechobecny chwast, od dawna stosowany w medycynie ludowej. Pokrzywę można znaleźć w produktach zielarskich w aptekach i drogeriach. Wchodzi w skład ziołowych herbatek na przeziębienie i produktów do pielęgnacji włosów. Syrop z pokrzywy można nakładać na łyżkę podczas przeziębienia, ale można też zrobić z niego doskonałą lemoniadę.
Po co zbierać pokrzywy
Roślina ta zawiera nie tylko witaminy C, K, B₂, ale także karoten, kwas pantotenowy i różne minerały, z których najważniejsze to potas, żelazo i dwutlenek krzemu.
Co zbiera się do przygotowania syropu z pokrzywy
Aby przygotować pyszny syrop z pokrzywy, najpierw udaj się zebrać świeże łodygi i liście. Zdecydowanie jedź tam, gdzie nie ma drogi i z dala od zabudowań przemysłowych. Wtedy pokrzywy nie będą zatkane brudem.
Kiedy zbierać pokrzywy na syrop z pokrzywy
Pokrzywy najlepiej zbierać jak najwcześniej wiosną. Wtedy pojawiają się świeże pędy, które mają wielką siłę. Można je zbierać do połowy maja. Jeśli przygotujesz w tym czasie domowy syrop z pokrzywy, dostarczy Ci on witamin na cały rok.
Co jest potrzebne do przygotowania syropu z pokrzywy
Do przygotowania tego syropu potrzebujesz głównie młodych sadzonek pokrzywy, a także cytryn, najlepiej w jakości ekologicznej. Listę składników uzupełnia kwasek cytrynowy i cukier. Możesz użyć zarówno białego cukru, jak i cukru trzcinowego, który doda lekko karmelowego posmaku.
Jak zrobić syrop z pokrzywy
Przygotowanie syropu z pokrzywy nie jest skomplikowane. Najważniejsze to podejść do pokrzywy, zebrać mniej więcej dwie, trzy warstwy liści z góry. Pokrzywy kłują, więc podczas zbierania używaj nożyc do przycinania lub noża kuchennego i grubych rękawic.
Do przygotowania syropu przygotuj
- 4 duże przegotowane i wysuszone litrowe szklanki
- 4 litry wody
- 4 cytryny
- 125 sztuk młodych pokrzyw
- 6 łyżeczek kwasku cytrynowego
- 3 kilogramy cukru
Jak to zrobić?
Umyj cytryny i pokrój je w krążki. W dużym garnku zagotować 4 litry wody. Dodaj cytryny i gotuj przez chwilę, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Umyj pokrzywy i pokrój je na mniejsze kawałki. Po ostygnięciu wody dodaj pokrzywy i odstaw garnek w ciemne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie mieszaninę należy przecedzić przez ściereczkę. Wlej cukier i kwasek cytrynowy do płynu i dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż cukier i kwasek cytrynowy całkowicie się rozpuszczą, a następnie wlej syrop do szklanek. Zamknij szczelnie i umieść w chłodnym i ciemnym miejscu. W ten sposób syrop z pokrzywy starczy na cały rok.
Comments