Legendarne węgierskie naleśniki: lekkie i puszyste ciasto – można jeść nawet bez nadzienia!

Klasyczne naleśniki któż ich nie kocha?! Są idealne na obiad, kolacje czy śniadanie. Na słodko np. z dżemem czy owocami lub wytrawnie np. z kurczakiem i warzywami. Dziś podzielę się z Wami moim nowym odkryciem, przepis na węgierskie naleśniki – niewiarygodnie lekkie, bardzo puszyste i dziecinnie proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 2 jajka
  • cukier według uznania
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie:

Dodaj rozdrobnione drożdże do połowy mleka i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do żółtek dodaj drożdże z mlekiem, a następnie dodaj resztę mleka na przemian z mąką. Na koniec delikatnie wymieszaj piane z białek i odstaw ciasto na 15 minut.

Na patelni rozgrzej olej, dzieląc ciasto na porcje i smaż cienkie naleśniki z obu stron przez około 2 minuty z każdej, aż uzyskają ładny złocisty kolor. Smacznego!

Comments

Loading...