Zdrowy sok jabłkowo-marchewkowy jest całkowicie bez konserwantów i doskonale smakuje – Dzieci go uwielbiają.

Zrób ten zdrowy sok jabłkowo-marchewkowy w domu. Jest całkowicie bez konserwantów i jest świetnym zamiennikiem słodzonych soków ze sklepu!

Składniki:

  • 1 kg jabłek – ok 4 sztuk
  • 500 g marchewki – ok. 5 sztuk
  • 600 g cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 4,5 l zimnej wody + 1 l wody + 500 ml wody
  • Z tej ilości pochodzi 6 litrów soku.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i usuwamy pestki.

Pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej 1 litrem wody. Gotuj do miękkości. Marchewkę obrać, pokroić w kółka i włożyć do osobnego garnka. Wlej 500 ml wody i gotuj jak jabłka.

Gdy jabłka i marchewki zmiękną, wymieszaj je mikserem. Teraz wymieszaj oba składniki i wlej kryształowy cukier. WSKAZÓWKA: Ilość cukru możemy dostosować według własnych upodobań. Zalej 4,5 litra wody, wymieszaj i gotuj przez 25 minut.

Na koniec wlej sok z cytryny. Zabieramy butelki, w których będziemy przechowywać sok, podgrzewamy je w piekarniku do temperatury 80°C, a następnie wlewamy do nich mieszankę soku jabłkowo-marchewkowego.

Zamykamy butelki ich wieczkami, odwracamy do góry nogami i pozwalamy im ostygnąć. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego!

Comments

Loading...