Aby ugotować słoneczną konfiturę, przygotuj 350-400 młodych kwiatów mniszka lekarskiego bez liści i łodyg. Najlepiej jest je zbierać na samym początku kwitnienia, poza miastem i z dala od dróg. Zalej go zimną wodą i pozostaw do namoczenia przez 7–10 godzin.
Następnego dnia ponownie opłucz kwiaty, wyciśnij, przenieś do garnka i zalej 500 ml przegotowanej wody. Gdy woda się zagotuje, gotuj mlecze przez kolejne 15–20 minut. Wlej do rondla 1 kg cukru, dodaj łyżeczkę kwasku cytrynowego i 1 dużą cytrynę, drobno pokrojoną ze skórką. Gotuj dżem przez kolejne 7-10 minut na małym ogniu.
Gdy mieszanina nabiera złotego koloru, usuń ją z ognia. Gdy dżem ostygnie, przepuść go przez gazę, a następnie gotuj jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu.
Comments