Zdrowa, pyszna zupa kalafiorowa z serem i marchewką. Tak dobrej jeszcze nie jadłaś – 30 min i na stole

Zupa kalafiorowa z marchewką i serem? Musisz ją zrobić!

Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a dodany ser sprawi, że nabierze niepowtarzalnego smaku.

Co będzie potrzebne:

  • średniej wielkości kalafior
  • marchewka
  • kawałek selera
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka dowolnego bulionu (lub 2 szklanki gotowego bulionu, ale wtedy już nie dodawaj wody)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 0,5 litra mleka
  • 1 szklanka sera cheddar
  • dowolne, ulubione zioła
  • mielona papryka słodka lub ostra

Sposób przygotowania:

Kalafior podziel na mniejsze różyczki, marchewkę zetrzyj na tarce, a seler pokrój na kawałki. Wszystkie warzywa włóż do garnka i zalej wcześniej ugotowanym bulionem lub wodą z kostką bulionu.

Całość zagotuj i zostaw na małym ogniu jeszcze przez 12-15 minut, tak, żeby warzywa były miękkie. W osobnym rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, sól i pieprz.

Następnie dodawaj do niego powoli mleko. Gdy całość zacznie wrzeć, gotuj jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj starty ser cheddar. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy i wszystko razem dobrze wymieszaj.

Dodaj swoje ulubione przyprawy i zupa już jest gotowa!

Takie danie jest idealnym pomysłem na rozgrzanie w zimowe, chłodne dni. Smacznego!

Comments

Loading...