Lekarze potwierdzają: 17 źródeł magnezu, które mogą zmniejszyć ryzyko lęku, depresji i zawału serca

  • Awokado
  • Surowe ziarna kakaowe / niesłodzony proszek kakaowy
  • Dynia
  • Owoce na przykład: jagody, banany, jeżyny, truskawki
  • Ryby
  • Zioła i przyprawy (kminek, pietruszka, gorczyca, koper włoski)
  • Nasiona i orzechy (nasiona dyni, nasiona słonecznika, orzechy nerkowca, migdały, siemię lniane)

Ile magnezu potrzebujemy?

Narodowy Instytut Zdrowia w Stanach Zjednoczonych podaje dane dotyczące dziennego zapotrzebowania w magnez, w zależności od wieku i płci.

Zalecane dzienne spożycie w przypadku dorosłych wynosi około 310 miligramów dla kobiet i 400 miligramów dla mężczyzn. U dzieci i młodzieży zalecana dawka jest większa, ponieważ ten pierwiastek ma znaczący wpływ na prawidłowy rozwój.

Zdaniem profesora Roberta Tigerstedta na początku 20-stego wieku przeciętny poziom magnezu we krwi u dorosłego człowieka wynosił około 1,250 mg. W dzisiejszych czasach to tylko około 250 miligramów dziennie. Zalecana dawka wynosi conajmniej 300-400 mg na dobę, co oznacza, że wiele osób cierpi na niedobór magnezu.

Jaki jest tego główny powód?

Comments

Loading...