Oto Patogeny nowotworów – lepiej nie spożywać tych produktów – są najbardziej niebezpieczne dla zdrowia
Nowotwory złośliwe to druga w kolejności przyczyna zgonów, a liczba ich przypadków w ciągu ostatnich trzech dekad wzrosła ponad dwukrotnie!
W tej mało chlubnej i smutnej statystyce prym wiodą nowotwory płuc, prostaty, piersi i jelita grubego. Niestety, liczba osób chorych z roku na rok rośnie.
Przyczyny chorób nowotworowych
Przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne – zachorowania są wynikiem wielu czynników: genów, dziedziczenia, wieku, problemów hormonalnych, zanieczyszczenia środowiska, czynników biologicznych i fizycznych. Duży wpływ na ryzyko zachorowania ma również codzienna dieta. I chociaż na uwarunkowania genetyczne nie mamy wpływu, to nasz dzień codzienny jadłospis leży całkowicie w naszych rękach.
Jakie produkty spożywcze zwiększają ryzyko raka
Specjaliści onkolodzy wskazują jakich produktów należy się zdecydowanie wystrzegać, bo to właśnie one mogą wpłynąć na rozwój nowotworu w naszym organizmie:
Alkohol
według Światowej Organizacji Zdrowia jest drugą przyczyną zachorowań na nowotwory takie jak: rak jelita, krtani, gardła i ust, a także wątroby. Pierwsze miejsce w tym rankingu zajmuje palenie papierosów.

Głównym winowajcą w przypadku nadużywania alkoholu jest zawarty w nim etanol, który zostaje w organizmie przetwarzany w szkodliwy aldehydowy kwas octowy uszkadzający komórki, które stają się bardziej podatne na złośliwe choroby nowotworowe.
Jedzenie typu fast-food
Badania naukowe udowodniły, że regularne spożywanie tego typu posiłków wpływa nie tylko na dolegliwości związane z układem pokarmowym i trawiennym, ale również zwiększa ryzyko cukrzycy, otyłości i raka piersi.
Sól
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dziennie spożywać nie więcej niż 5 g soli – to jedna mała płaska łyżeczka. Nadmierna ilość spożywanej soli powoduje nagromadzenie w organizmie chloru, co niestety może doprowadzić do zachorowania na raka.

Pamiętajmy, że właśnie z powodu nadmiernej ilości soli w codziennej diecie podwaja się ryzyko wystąpienia raka żołądka (najczęściej spotykane u mężczyzn).
Wędliny
Wędzone wędliny czy kiełbasy zawierają azotyn sodu (E250). To popularny dodatek do produktów mięsnych, stosowany jako barwnik i konserwant. Wg badań naukowych może on być odpowiedzialny za rozwój raka jelita.
Napoje słodkie gazowane
Wystarczą dwie szklanki tygodniowo, aby podwoić ryzyko wystąpienia nowotworu złośliwego trzustki – jednego z najtrudniej wyleczalnych typów raka.

Słodkie napoje gazowane zawierają liczne konserwujące substancje chemiczne, dodatki smakowe oraz bardzo dużą ilość cukrów dodanych. Wszystkie te dodatki są zdecydowanie szkodliwe dla organizmu.
Rak to cichy, ale skuteczny zabójca. Statystyki podają, że liczba jego przypadków nadal będzie wzrastać. Róbmy zatem wszystko co jest w naszej mocy, aby się przed nim ustrzec.
Comments