Leczniczy sok z kurkumy – mamy przepis. Piję go codziennie, zapobiega powstawaniu raka i Alzheimera
Kurkuma jest podstawowym składnikiem w kulturze indyjskiej, a także innych krajów azjatyckich. Odgrywa również ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej, a także w kuchni. Sok z kurkumy zawiera ponad 300 rodzajów przeciwutleniaczy, a także wiele innych składników odżywczych.
Sok z kurkumy na różne choroby
- Pacjenci cierpiący na kamienie trzustkowe powinni unikać kurkumy, między innymi ze względu na jej działanie przeciwzakrzepowe.
- Żółcień kurkumowa jest składnikiem kurkumy, który ma dobre właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą zmniejszać ból stawów.
- Te aktywne składniki mogą oferować nawet więcej korzyści niż leki przeciwzapalne.
- Sok z kurkumy jest skuteczny w zwalczaniu bólu stawów i obrzęków.
Naturalny środek przeciwrakotwórczy
Sok z kurkumy ma również właściwości, które mogą pomóc w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się komórek rakowych. Eliminuje wolne rodniki, co minimalizuje uszkodzenia błon komórkowych.
W ten sposób może pomóc w zapobieganiu niektórym typom raka, takim jak rak prostaty, piersi, płuc, wątroby, skóry, a nawet okrężnicy.
Choroba Alzheimera
Sok z kurkumy może również pomóc spowolnić postęp choroby Alzheimera.
Inne korzyści
Kurkuma jest bardzo skuteczna w leczeniu kwasu żołądkowego, ochronie przed nadmiarem toksyn, zwalczaniu łuszczycy, leczeniu uszkodzonej skóry i leczeniu depresji. Jest również dobra w walce z procesem starzenia.
Jak przygotować sok z kurkumy
Poniżej znajduje się jeden z wielu przepisów na sok z kurkumy, który jest zarówno zdrowy, jak i pyszny.
Składniki
- 10 cm korzenia kurkumy
- 5 obranych tamaryndów
- 2 szklanki wody
- Sok z 2 cytryn
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie
- Najpierw obierz kurkumę. Najlepiej zrób to w rękawiczkach, aby nie pofarbować skóry dłoni.
- Otwórz tamaryndy i usuń korzenie.
- Napełnij garnek wodą i ugotuj obraną kurkumę na miękko.
- Używając mniejszej ilości wody, ugotuj obrane tamaryndy, aż ich konsystencja będzie przypominać marmoladę.
- Zostawiając trochę wody zmiksuj kurkumę.
- Następnie odcedź tamaryndę i dodaj ją do puree z kurkumy.
- Dodaj sok z cytryn.
- Dodaj trochę miodu.
- Włóż wszystko do słoika i schowaj do lodówki na co najmniej trzy lub cztery dni.
- Używaj mieszanki jako dodatek do koktajli, zup, sosów itp.
Niektóre efekty uboczne
Picie odrobiny soku z kurkumy rano na pusty żołądek jest dobre dla każdego. Jednak jego szczególne właściwości mogą podrażniać również ścianę żołądka, jeśli jest pity w zbyt dużej ilości.
Comments