Raz dwa i gotowe. Synowa w końcu zdradziła przepis – Szybka sałatka Śnieżka.

Mam dla Ciebie genialny przepis na przepyszną sałatkę! Te składniki są wręcz harmonijnie połączone, dzięki czemu smak sałatki zachwyci każdego gościa i domownika. A jej wielkim plusem jest również fakt, że przygotowuje się ją niesamowicie szybko i prosto!

SKŁADNIKI

  • 0,5 ugotowanej piersi z kurczaka
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 ugotowana marchewka
  • mała cebula
  • 350 g pieczarek
  • 150 g twardego sera
  • 6 jaj kurzych
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • majonez, sól, pieprz do smaku
  • koperek i granat do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki pokrój w drobną kostkę i najpierw umieść na suchej, gorącej patelni, aby pozbyć się niepotrzebnej wilgoci. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, wlej olej roślinny i smaż wszystko do miękkości. Następnie przenieś pieczarki i cebulę na osobny talerz – ostudź.

Jajka ugotuj na twardo ostudź, obierz i przekrój na pół. Włóż żółtka do jednego pojemnika, a białka do drugiego.

Zetrzyj ugotowane ziemniaki na grubej tarce, ułóż jako pierwszą warstwę przyszłej sałatki. Dopraw solą i pieprzem i lekko wygładź powierzchnię łyżką. Na wierzchu dekoruj cienką siateczką majonezu.

Drugą warstwą będą starte marchewki. Posól i pieprz je, a także ponownie dopraw majonezem. Jako kolejną warstwę ułóż pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Nie zapomnij o majonezie na wierzchu.

Następnie dokładnie zetrzyj żółtka trzech jajek na wierzchu. Ponownie wyrównaj warstwę łyżką.

2/3 grzybów rozłóż jako kolejną warstwę, dokładnie wyrównaj łyżką, a następnie nałóż majonez.

Pozostałe grzyby wymieszaj z pozostałymi żółtkami i majonezem. Tą masą nadziej białka, które następnie równomiernie rozprowadź jako ostatnią warstwę sałatki. Ważne jest, aby białka nie stykały się ze sobą. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem sałatki nałóż trochę majonezu na każdą połówkę białka jaja. Następnie równomiernie rozprowadź go pędzelkiem, a na wierzchu ułóż starty ser. Udekoruj sałatkę koperkiem i pestkami granatu. Smacznego!

Comments

Loading...