Dietetyczne naleśniki cukiniowe – Jem i nie boję się, że przytyję – na smukłą talię

Cukinia jest uniwersalnym warzywem mającym szerokie zastosowanie w kuchni.

Ma łagodny, delikatny smak dlatego można z niej tworzyć przepyszne desery, dania obiadowe, przekąski. Mimo, że jest tania pasuje do dań wykwintnych. Można ją spożywać na surowo, smażoną, gotowaną, duszoną czy pieczoną.

Ciekawym elementem jest jej kwiat, który również może być wykorzystywany w gastronomi. Specjałem jest smażony kwiat cukinii.

Ponadto może on być elementem dekoracyjnym. Pomocna przy diecie odchudzającej, gdyż składa się głównie z wody, jest niskokaloryczna, łatwostrawna i co najważniejsze daje długie uczucie sytości. Najlepszym wyborem jest młoda, 15-20 centymetrowa, delikatnie dojrzała cukinia.

Ma największą zawartość witamin (C, K, PP, B1, beta karoten), składników mineralnych (potas, żelazo, magnez) i co ważne jest najsmaczniejsza.

Bardzo ciekawym pomysłem na wykorzystanie warzywa są naleśniki. Przygotowane na znikomej ilości tłuszczu, są świetną bazą pod przeróżne farsze. Można je jeść na słodko z dżemem i miodem lub na słono z farszem mięsno – warzywnym i sosem czosnkowo – ziołowym.

Doskonale smakują w każdym posiłku i bez obaw można je jeść także na kolację. Potrawa po zastosowaniu w przepisie odpowiedniego rodzaju bezglutenowej mąki może być spożywana również przez osoby chore na celiakię.

Do przygotowania naleśników wystarczy

Comments

Loading...