Dietetyczne naleśniki cukiniowe – Jem i nie boję się, że przytyję – na smukłą talię

  • 800 g cukinii (najlepiej młodej, lekko dojrzałej),
  • 2 jajka (wielkość M),
  • 1 szklanka mleka (najlepiej 1,5-2% tłuszczu),
  • 1-1,5 szklanki mąki (można użyć zwykłej pszennej, ale także mieszanek mąki pszennej z np. orkiszową, gryczaną, owsianą),
  • pęczek ziół (pietruszka, koperek),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól.

Cukinie należy dokładnie umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Zieleninę posiekać. Jajka przyprawione solą roztrzepać w miseczce.

Do jajek wlać mleko. Następnie dodać przesianą mąkę i mieszać do czasu powstania gładkiego, puszystego ciasta.

Do powstałej masy dodać startą cukinię oraz posiekane zioła i olej.

Comments

Loading...