Czy przygotowujecie w ten sposób jajka – Dietetyk ostrzega, nie rób tego w ten sposób.

Co może być trudnego w przygotowaniu jajek?

Niby nic, ale zdaniem dietetyka łatwo jest popełnić błąd, który może mieć poważne konsekwencje. Taki sposób przygotowania pozbawia je wartości odżywczych i czyni je praktycznie bezwartościowymi.

Myślałeś, że wiesz wszystko o jajkach?

Wygląda na to, że od lat żyjesz w błędzie. Jak się okazuje, bardzo popularny sposób smażenia jajek jest absolutnie nie do przyjęcia. Tak przynajmniej twierdzi dietetyk, który wyjaśnił, jaki błąd popełniasz przygotowując oko wołu.

Najgorszy sposób przygotowania jajek

Każdy ma swoje preferencje, jeśli chodzi o przygotowywanie jajek. Ktoś lubi smażony chleb, ktoś lubi oko wołu.
Jeśli należysz do tej drugiej grupy, powinnaś wiedzieć, jak prawidłowo przygotować oko wołu. Jeśli lubisz płynne żółtko, dobrze sobie radzisz. Jednak nie każdemu odpowiada taka konsystencja i często odwracają oko w taki sposób, aby zarumieniło się z obu stron.

Zdaniem dietetyka to jednak najgorsze, co można zrobić. Można przygotować tak jajko, ale pod jednym warunkiem:

  • Powodem jest to, że białko jest już stałe, ale żółtko jest nadal płynne.
  • Ważne, żeby żółtko było tylko lekko zrumienione.
  • Według dietetyka dużym błędem jest smażenie jajka do momentu, aż się lekko zrumieni.

Jak prawidłowo przygotować?

Okazuje się więc, że przygotowanie „byczego oka” nie jest tak proste, jak się wydawało. Aby wykonać je poprawnie, należy przestrzegać kilku zasad. Najpierw usmaż jajka na średnim ogniu. Jeśli ciepło będzie zbyt mocne, białko stwardnieje, brązowieje i stwardnieje zbyt szybko, a żółtko będzie suche, bez smaku i bezwartościowe.

Ważna jest także technika rozbijania jaj.

Należy to zrobić bardzo delikatnie, aby żółtko pozostało w całości i nie rozlało się na patelni. Do smażenia zwykle używa się masła, jednak niektórzy zalecają gotowanie oka wołowego na oleju, gdyż wtedy można uzyskać odpowiednio chrupiące białko. Na koniec warto wspomnieć o patelni – wybierz taką, która nie przywiera, bo łatwiej będzie dobrze usmażyć jajko.

Smacznego!

Comments

Loading...