Naukowcy byli oszołomieni: lekarstwo na raka przez cały czas było ukryte w zwykłym zielonym warzywie.
Wszyscy od dawna wiedzą, dlaczego brokuły są tak ważne dla naszego zdrowia. Te zielone warzywa zawierają ogrom witaminy C, błonnik, wapń, magnez i wiele mikroelementów.
Ostatnio naukowcy otrzymali rewelacyjne wyniki eksperymentalne w poszukiwaniu lekarstwa na raka. Potwierdzili, że to właśnie brokuł działa dobrze w walce z rakiem piersi, płuc, pęcherza, wątroby, prostaty, żołądka i jelita grubego.
Ludzie, którzy spożywają co najmniej 1 kg brokułów tygodniowo, zdecydowanie rzadziej chorują na raka.
Przeciwnowotworowe działanie warzywa zapewnia fitoskładnikowy sulforafan, który jest w stanie obniżyć poziom cukru we krwi i zniszczyć geny komórek rakowych. Właśnie dlatego na rynku pojawiły się kiedyś „pigułki brokułowe” o wysokim stężeniu tej substancji.
Jednak tabletki okazały się nieskuteczne w porównaniu z mocniejszym narzędziem: okazało się, że brokuły mają jeszcze większy potencjał antyoksydacyjny .
Kiełki brokułów
W kiełkach brokułów jest 100 razy więcej sulforafanu niż w dojrzałych już warzywach. Naukowcy z Johns Hopkins University, USA, odkryli, że kiełki brokułów posiadają zdolność usuwania toksyn z ludzkiego ciała.
Spożywanie tylko 150 g kiełków dziennie pomoże w usuwaniu czynników rakotwórczych i zmniejszeniu ryzyka zanieczyszczenia organizmu.
Ponadto osoby z autyzmem, które codziennie jadły kiełki tego warzywa, wykazywały lepsze wskaźniki aktywności społecznej i komunikacji werbalnej. Sulforafan jest w stanie poprawić metabolizm energetyczny w komórkach i złagodzić procesy neurozapalne, co zmniejsza objawy autyzmu .
To proste, niedrogie i bezpieczne narzędzie ma ogromną liczbę zalet:
- oczyszcza ciało
- obniża poziom cholesterolu
- łagodzi objawy cukrzycy
- tłumi wirusy grypy
- ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
- zapobiega chorobom serca i układu krążenia oraz walczy z nimi
- chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego
- wzmacnia zdolności poznawcze mózgu i chroni go przed stanem zapalnym
- poprawia widzenie, sprawia, że skóra jest elastyczna i młodsza
Jak hodować kiełki brokuła
Wlej czystą wodę pitną do miski, umieść na niej sitko i wysyp nasiona brokułu. Przykryj je szkłem lub folią spożywczą, aby nasiona nie wyschły. Zmieniaj wodę każdego dnia, a po 2 tygodniach pojawią się kiełki, które można natychmiast zjeść. Można je przechowywać przez 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Jak spożywać kiełki brokuła
Istnieje wiele opcji: jako dodatek do sałatki, do kiszonej kapusty, posypać gotowe dania, kanapki lub zrobić z nich koktajl.
Uprawa kiełków brokułu w domu jest łatwa. Spróbuj, a zobaczysz, jak łatwo jest zorganizować mini-farmę z lekiem przeciwnowotworowym w domu. Korzyści z takiego produktu są więcej niż oczywiste.
Ci, którzy codziennie spożywają kiełki, zauważają wzrost zdolności do pracy, przypływ energii, dobry nastrój i lepszy sen. Również zauważalnie poprawiona zostaje elastyczność i kolor skóry.
Comments