Krem ​​bananowy bez dodatku cukru do nadziewania i dekorowania ciast: Smaczny i prosty przepis.

Wypróbuj pyszny i zdrowy krem ​​bananowy, który jest łatwy w przygotowaniu. Krem jest zniewalająco smaczny i ma szerokie zastosowanie w przygotowaniu różnorodnych deserów. Niewymagający przepis na najpyszniejszy krem ​​bananowy.

Składniki:

  • 5 bananów (500 g)
  • 50 g masła
  • sok z 1/2 cytryny (30 ml)
  • 300 ml mleka
  • 50 g skrobi kukurydzianej (możemy zastąpić 100 g mąki pszennej)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 500ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Odetnij końce banana i obierz go ze skórki. Pokroić w grubsze plastry i przełożyć do miski.

Rozpuść masło w rondelku. Dodać pokrojone banany i wymieszać.

Następnie dodaj sok z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj i gotuj przez 2 minuty.

Nadal dusimy banany na małym ogniu i ubijamy je mikserem ręcznym. Zdejmij garnek z palnika i wlej trochę mleka do gorącego puree i wymieszaj trzepaczką.

Dodaj skrobię. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy wlewamy resztę mleka i dokładnie mieszamy. Umieść garnek z powrotem na kuchence i dodaj esencję waniliową.

Gotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie przełóż krem ​​do miski (najlepiej stalowej lub szklanej), przykryj folią i odstaw do wystygnięcia na co najmniej 2 godziny. W osobnej misce ubić schłodzoną i stwardniałą śmietankę bananową. Dodaj bardzo zimną śmietankę do innej miski i ubijaj przez 3 minuty.

Do ubitej śmietany stopniowo dodawać krem ​​bananowy i ubijać. Krem możemy przechowywać w lodówce do 5 dni.

Krem nadaje się jako nadzienie do ciast lub wypieków. Alternatywnie nadaje się do aromatyzowania muffinek. Życzymy smacznego!

Comments

Loading...