Dowiedz się, jak używać łodyg czosnku: Nigdy ich nie wyrzucaj i używaj w ten sposób.

Kiedy łodygi czosnku zaczną się zwijać, czas je złamać. Większość ludzi następnie je wyrzuca, ale mamy dla Ciebie przydatne wskazówki, jak z nich korzystać. Przygotuj z nich te przysmaki!

Zainspiruj się portalem ogrodniczym, a będziesz wdzięczny za te przepisy. Łodygi czosnku należy w tym czasie złamać, ponieważ w przeciwnym razie pozbawiłoby to roślinę składników odżywczych, które niepotrzebnie zaczerpnęłaby, tworząc łodygę kwiatową zamiast goździków. Nie łam jednak wszystkich łodyg i zostaw co najmniej 2 lub 3.

Będą wskazówką, kiedy jest odpowiedni czas na zbieranie czosnku – kiedy pójdą, czosnek należy zbierać. Większość ludzi wrzuca złamane łodygi do kompostu, ale warto wiedzieć, że można je wykorzystać w kuchni. Mamy dla Ciebie 3 świetne przepisy, dzięki którym z łodyżek czosnku zrobisz wspaniałe przysmaki.

Pesto z czosnku

Składniki:

  • Ilość na filiżankę pokrojonych łodyg
  • 1 łyżka soli
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: kilka kropel cytryny

Przygotowanie:

Najpierw musisz usunąć kwiat I dokładnie umyj łodygi. Następnie kroimy je, mieszamy mikserem. Dopraw solą, następnie wlej oliwę.  Przygotuj wysterylizowane kubki z pokrywkami, włóż do nich pesto czosnkowe i zamknij pokrywkami. Przechowujemy w lodówce i serwujemy np. tosty, sosy, makarony i tym podobne. Dla jeszcze lepszego smaku możesz dodać kilka kropel cytryny.

Sałatka z łodyg czosnku

Postępujemy ponownie jak w przygotowaniu pesto, usuwamy kwiaty. Dobrze myjemy łodygi.  Łodygi czosnku kroimy tak, aby były zbliżone wielkością do zielonej fasoli. Wlej wodę do garnka, dodaj trochę soli. Zamykamy go i gotujemy w nim pokrojone w plastry łodygi.

Po ugotowaniu spuść wodę i pozwól jej ostygnąć. Następnie dopraw solą, zalej oliwą i skrop cytryną. Tak przygotowane łodyżki można mocno wymieszać z jajkiem i posypać np. parmezanem.

Pikantne łodygi czosnku

Potrzebujemy:

Jako pierwsi ponownie myjemy łodygi, pozwalamy im ociekać i pokroić (możemy również użyć kwiatów do przygotowania tej sałatki). Wlej trochę oleju na patelnię. Wlej 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonego chili i czarnego mielonego pieprzu.

W tej mieszance prażymy łodyżki czosnku, które wcześniej szczegółowo pokroiliśmy.  Na koniec doprawiamy solą, wlewamy oliwę i możemy jej użyć np. na makaronie. Ta mieszanka może być również przechowywana w lodówce , po prostu układając ją w wysterylizowanych szklanych kubkach i zamykając pokrywką.

Sfermentowane łodygi czosnku

Oprócz sfermentowanych warzyw można również przygotować sfermentowane łodygi czosnku.  Na przykład dodaj je do ogórków lub przygotuj oddzielne marynowane łodygi. Wystarczy je umyć, pokroić na dłuższe kawałki, załadować do wysterylizowanych kubków i zalać przegotowaną solanką (do 200 ml wody dodać 1 kg soli).

Umieść je w ciepłym miejscu, kładąc np. na blasze do pieczenia, delikatnie przykrywając pokrywką (nie dokręcaj, tylko połóż na wierzchu) i pozwól im fermentować. Po fermentacji wstawić szklanki do lodówki.  WSKAZÓWKA: Jeśli lubisz ostre, możesz dodać do filiżanek papryczkę chili.

Pieczone łodygi czosnku

Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej umyte i wysuszone łodygi czosnku, w tym kwiatek. Dopraw solą, zmielonym czarnym pieprzem i skrop oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 200°C.

Tak przygotowane łodyżki są doskonałym dodatkiem np. do pieczenia mięsa – można je skropić odrobiną soku z cytryny lub posypać tartym parmezanem lub sezamem. Jak widać, łodygi czosnku są szeroko stosowane w kuchni, więc szkoda byłoby je po prostu wyrzucić. Powodzenia!

Comments

Loading...